Opakované angíny - vytržení krčních mandlí?

Dobrý den, bylo mi doporučeno vytrhnutí krčních mandlí. Je to z důvodu opakovaných angín, tento rok mám již 7. angínu, vždy jsem byla přeléčena ATB (ospen, zinnat, amoksiklav, klacid, augmentin) a odběry krve po dobrání ATB byly vždy v pořádku. Ovšem četla jsem na internetu také spoustu negativních názorů na tuto operaci a také, že i po vytržení mandlí je možné mít angínu a mohou nastat i nějaké komplikace při hojení. Tak se chci zeptat, zda při takto častých angínách je vytržení mandlí jediná možnost, zda bych měla tuto operaci podstoupit nebo ještě počkat na imunologické vyšetření ? Bylo mi to doporučeno moji praktickou lékařkou, i lékařkou na ORL. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Soňo. Angína je obecný název pro zánět v oblasti lymfatických tkání v krku (nejsou jen krční mandle, ale i jazyková aj.) různého původu. Pokud jste měla 7x za sebou angínu streptokokového původu, je odstranění mandlí žádoucí - za takových okolností neplní svojí imunitní funkci a naopak se stávají zdrojem infekce a jejích možných celkových komplikací (postihujících klouby, ledviny, srdce...). Tonsilektomie je standardní zákrok s velmi malým rizikem komplikací. Při opakovaných infekcích je konsultace imunologa vhodná (a je logické jí podstoupit ještě před operací), myslím ale, že náhled imunologa na situaci bude podobný. Každopádně směřujte jakékoliv dotazy hlavně na svého ošetřujícího lékaře, který Vás zná a ví, jaký měly angíny průběh, jaké přesně byly laboratorní výsledky atd.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: