Opakované ct vyšetření

Dobrý den, ptala jsem se už minulý týden před plánovaným CT současným vyšetřením hrudníku a břicha kvůli obavám z rtg záření a mým předchozím rtg a Ct vyš.Dneska jsem byla na vyšetření Stalo se to, že mi museli Ct břicha i hrudi s kontrastem kvůli prasknutí žíly opakovat-dostala jsem další dávku kontrastní látky a místo dvou tuším - skenů - jsem obdržela tři - s kontrastem dvakrát. Takže se opět bojím- není to už moc?Nebo se běžně dělají tři skeny?Jsem možná zbytečně vyplašená a v ordinaci nejsem schopná se na něco zeptat. Moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, milá Petro, budu opakovat stále to samé: i opakovaného CT vyšetření se není třeba obávat, pokud lékaři potřebují vyšetřit pomocí CT vyšetření určité oblasti vašeho těla, je třeba absolvovat všechno i pokud se prostě něco nepovede (je prostě nutné dostat výsledek a i opakované vyšetření neskýtá žádné riziko, prostě kdyby ano, tak se tato metda nepoužívá!!!). Ozáření jste sice dostala násobné, ale není třeba se ho chorobně obávat, např. pacienti na JIP, když to jejich stav vyžaduje, jsou pomocí CT snímkováni klidně i každý den a nikdo z nich neonemocněl nemocí z ozáření.... Hezký den.

MUDr. Jana Leskovská
MUDr. Jana Leskovská

Specializace: Radiodiagnostika
Pracoviště: Rentgenoložka

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: