Opakované kyretáže ?

Dobrý den, před 2 roky jsem začala slabě krvácet po 3 letech menopauzy. Výška sliznice byla 12 mm a prodělala jsem hystereskopii s negativním histologickým nálezem a vše ostatní bylo také bez nálezu. asi po 1/2roce jsem měla sliznici opět 13 mm bez krvácení či jiných problémů.V nemocnici to zhodnotili tak, že bych mohla být jak to vypadá, na hystereskopii každých půl roku, že estrogeny u mě produkuje nadváha a tak dále.Doporučili sledovat na obvodní gynekologii a v případě krvácení teprve řešit.Po půl roce jsem měla nález 8 mm bez jakékoliv léčby- tudíž spokojenost.nyní po 1/2 roce opět na USG endometrium 15 mm bez jiných problémů a jiného nálezu.Opět jsem dostala doporučení do hystereskop. poradny.Chci se zeptat, zda má smysl řešit stále dokola něco, co již bylo jednou vyšetřeno a i přes zákrok se stále opakuje-zejména že výška sliznice sama kolísá a tak dle mého názoru může opět dojít k samovolnému vylepšení.Nelze toto ovlivnit také nějakým léčebným braním hormonů nebo rostliných léků? Mám ještě DM, vysoký tlak a cholesterol.Dle doporučení obvodní gynekoložky bych opravdu byla na kyretáži a půl roku, což mě přijde nesmyslné a velmi zatěžující pro celý organismus. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den,v prvé řadě máte reaktivní endometrium,kterémá být v menopauze max do 5mm. Že jednou byla histologie negativní neznamená,že tam za rok nemůže vyrůst rakovina. Postup gynekoložky je zcela správný. Pokud nechcete stále navštěvovat lékaře, tak dle sdělení,že máte nadváhu, zhubněte a to radikálně. Velké množství tukové hmoty produkuje estrogeny,které podporují růst sliznice a další vážné komplikace.

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: