Opakované luxace ramene

Dobrý den, prosím o radu. Je mi 38 let a za poslední 4 roky se mi několikrát stalo, že se mi samovolně vykloubilo pravé rameno a to při banálním pohybu. Vždy se samo vrátilo zpět, jen naposledy ne, byl nutný zásah lékaře. Problémy s ramenem začaly po porodu. Absolvovala jsem rtg (v pořádku) a MR s tímto výsledkem: Postavení v ramenním kloubu je anatomické. Signál zobrazeného skeletu je v mezích normy. Rotátorová manžeta intaktní. Bicipitolabrální komplex zachován. Minimální množství tekutiny nitrokloubně. Acromion osteofyticky přihrocen bez výraznějšího zúžení subacromialního prostoru. Přiměřený nález na měkkých tkáních v okolí ramenního kloubu. Ortoped doporučuje artroskopickou operaci, rehabilitaci jsem neabsolvovala, dle slov ortopeda je malá šance na nápravu touto cestou. Prosím o radu, jak dále postupovat, zdali je nutné opravdu na operaci jít. Děkuji,

Odpověď odborníka:

Po opakovaných vykloubeních ramene je operační postup na místě. Jistě nemusí být okamžitě. Jistě nemusí být bezpodmínečný. Operací se vytvoří zpevnění okraje kloubní jamky a zábrana vyklouznutí hlavice. Předtím je na místě rehabilitaci absolvovat, dojde nejen ke zvětšení rozsahu hybnosti pokud je omezen a posílení svalového ramenního pletence. Po operaci je RH rovněž potřebná.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: