Opakované nemoci bakteriálního původu

Dobrý den, prosím radu ohledně neustále nemocného 4letého syna. Do 2 a půl let byl naprosto zdravý, po nástupu do školky začalo peklo. Za rok a půl měl již 11x antibiotika - záněty středního ucha, angíny, průdušky. Vždy mu měří CRP, takže se jedná vždy o bakteriální nemoci. Teď se nám neustále vrací angíny, s tou poslední jsme byli hospitalizováni v nemocnici a dostával 9xpíchaný penicilin, na závěr pendepon. Minulý týden dostal 2. pendepon, ovšem za 2 dny znovu horečky, bílé mandle (má tam vždy takové bílé chuchvalce), CRP 38 (dle mě CRP pak určitě ještě vyrostlo, měřili mu ho ze začátku nemoci), nasazen pro změnu Klacid. Angínám vždy předchází aft v puse. Záhada je, že opakovaně z výtěrů nemá streptokoka. Zjistili mu pouze 2 bakterie - Serratia marcescens a Pseudomonas aeruginosa, ovšem už neudělali citlivost. Je možné, že ty angíny jsou způsobeny jimi? Dále z krve zjistili protilátky EBV a CMV, svědčí o prodělané infekci. Jinak vše v pořádku. Na imunologii zjištěny snížené protilátky proti Hemofilovi B, jinak vše v pořádku. Na ORL zjištěna opakovaně již rok tekutina v obou středouší. Prosím o radu, proč se ty jeho nemoci stále vrací? Pomůže vytrhnout mandle - nejdříve nosní pak krční? Opravdu jsem již zoufalá. Děkuji předem za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, s největší pravděpodobností budete mít zvětšenou nosní mandli, která předtstavuje ložisko infekce. Svědčí pro to i tekutina ve středouší, kdy ta vlastně blokuje ůstí E. trubic. Stěry jsou pouze orientační věc a opakované nasazování ATB vše jen zhoršuje, protože se potlačuje vlastní rezistence vůči infekci. Koreluje to vše s nástupem do školky což je typické!!V tomto případě bych jednoznačně doporučil adenotomiia poté ještě dovyšetřit alergologicky. Krční mandle nechte být, ty jsou důležité pro imunitu, samozřejmě pokud nepředtavují mechanický problém a dítě jimy v noci nedusí.

MUDr. Vladimír Prokop
MUDr. Vladimír Prokop

Specializace: Ušní, nosní, krční
Pracoviště: FORTMEDICA ORL

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: