Opakované nemoci bakteriálního původu

Prosím radu ohledně neustále nemocného 4letého syna. Do 2 a půl let byl naprosto zdravý, po nástupu do školky začalo peklo. Za rok a půl měl již 11x antibiotika - záněty středního ucha, angíny, průdušky. Vždy mu měří CRP, takže se jedná vždy o bakteriální nemoci. Teď se nám neustále vrací angíny, s tou poslední jsme byli hospitalizováni v nemocnici a dostával 9xpíchaný penicilin, na závěr pendepon. Minulý týden dostal 2. pendepon, ovšem za 2 dny znovu horečky, bílé mandle (má tam vždy takové bílé chuchvalce), CRP 38 (dle mě CRP pak určitě ještě vyrostlo, měřili mu ho ze začátku nemoci), nasazen pro změnu Klacid. Angínám vždy předchází aft v puse. Záhada je, že opakovaně z výtěrů nemá streptokoka. Zjistili mu pouze 2 bakterie - Serratia marcescens a Pseudomonas aeruginosa, ovšem už neudělali citlivost. Je možné, že ty angíny jsou způsobeny jimi? Dále z krve zjistili protilátky EBV a CMV, svědčí o prodělané infekci. Jinak vše v pořádku. Na imunologii zjištěny snížené protilátky proti Hemofilovi B, jinak vše v pořádku. Na ORL zjištěna opakovaně již rok tekutina v obou středouší, mandle v pořádku. Prosím o radu, proč se ty jeho nemoci stále vrací? Pomůže vytrhnout mandle - nejdříve nosní pak krční? Opravdu jsem již zoufalá. Děkuji předem za odpověď.

Odpověď odborníka:

Bohužel nepíšete, jak vysoké CRP chlapeček mívý, i u virozy mohou být klidně hodnoty kolem 60mg/l. Existuje jednotka PFAPA - recidivující horečky s obrazem povlakové angíny v krku. Typické pro toto onemocnění je zvýšené CRP (až na hodnoty k 200mg/l) a negativní výtěr z krku (nejedná se totiž o streptokokovou angínu). U tohoto onemocnění není známá příčina, v atace horečky se většinou podávají kortikoidy a teploty ustoupí. Bohužel se ataky teplot opakují - proto recidivující...Doporučila bych Vám probrat tuto možnost s pediatrem Vašeho synka a určitě bych doporučila imunologické vyšetření k vyloučení poruchy imunity. Hezký den

MUDr. Veronika Šabatová
MUDr. Veronika Šabatová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Pediatrická klinika Thomayerova nemocnice

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x