Opakovaně podvrtnuté prstní klouby.

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem. Dcera (12 let) měla v minulém roce 6x podvrtnutý některý prstní kloub na ruce (někdy i více kloubů najednou). Pokaždé k tomu došlo při chytnutí míče v TV, nebo při hře. Od 5ti let hraje aktivně na klavír, dříve několik hodin denně, nyní cca hodinu. Pediatr navrhl zákaz míčových her, protože na klavír musí mít prsty uvolněné a míč ji je vždy převrátí naruby... Od té doby má dcera prsty v pořádku (asi půl roku). Je možné, že její přehnaná píle v raném věku způsobila nějaké oslabení? Můžeme jí dnes nějak pomoci? Chce se klavíru věnovat i nadále. Je nějaká spec. výživa či podpůrný prostředek pro zpevnění těchto možná přetížených kloubů? Známe ale spoustu klavíristů, kteří tyto potíže nemají. Dcera si dále stěžuje na neustálý třes rukou. Toto trvá několik let, ale nijak ji to neomezuje. Máme to nějak řešit? Ještě jsme se o tom nikomu nezmínili. Děkuji za Váš čas a přeji hezký den. Šárka

Odpověď odborníka:

Z toho co popisujete, se u Vaší dcery jedná zřejmě o syndrom hyperlaxicity, to znamená zvýšená volnost vazů,o klouby nejde, může již o genetické zatížení a nebo spíše o celkový vzhled,dcera je asthenička,štíhlá,pro hru na klavír je to spíše výhodou, je to dáno typem genetického základu člověka, spíše by mě zneklidňoval třes rukou, což by bylo třeba řešit s odborníkem s neurologie

MUDr. Josef Mráček
MUDr. Josef Mráček

Specializace: Ortopedie
Pracoviště: Orthopedia s.r.o

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: