Opakované zamlklé potraty.

Dobrý den, paní doktorko. Je mi 27let a mám 4letého syna z prvního těhotenství. Těhotenství probíhalo bez problémů, porod proběhl v termínu za pomocí kleští. V roce 2009 jsem v srpnu otěhotněla, ale na kontrolách u doktora mi bylo sděleno, že se mu těhotenství nepozdává, nevyvíjelo se, jak mělo a nakonec skončilo zamlklým potratem. V prosinci v roce 2011 jsem opět otěhotněla, byla patrná srdeční akce, těhotenství probíhalo, dle lékaře, tak jak má. Nicméně na další kontrole,cca v 10.týdnu mi bylo řečeno, že těhotenství skončilo opět zamlklým potratem. Nutno dodat, že jsem asi v 7.týdnu prodělala střevní chřipku s vyššími teplotami a syn měl těžkou bronchitidu. Mohlo to mít vliv na ztrátu těhotenství. Týden na to, mě začalo bolet v podbřišku a špinila jsem, asi 2dny, z toho jsem začala užívat ascorutin (na můj popud)a špinění ustalo. Zřejmě se jednalo o začínající potrat. Mohla jsem to ovlivnit, když bych jela hned do nemocnice? ... Můj doktor mě chce poslat na genetické vyšetření. Nicméně jsem se setkala ještě s primářem jedné nemocnice a ten mi řekl, že je v mém případě genetické vyšetření zbytečné, když už mám jedno zdravé dítě,hormonální problémy též vyloučil /periodu mám pravidelnou/, otěhotnět taky nemám problém. Řekl mi, že mám velikou pravděpodobnost, že další těhotenství donosím v pořádku do zdárného konce. Nicméně, obavy mám a proto Vás prosím o Váš názor. Je možné předejít potratům prevencí? Užívala jsem GS Mamavit Prefolin,cca měsíc a teď jsem začala užívat Acidofolan. Mám začít užívat ještě něco dalšího? Předem moc děkuji za odpověď! S pozdravem Lída M.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, genetické vyšetření skutečně není nutné. Pan doktor má pravdu, jednou jste již dítě donosila, je velký předpoklad, že se to podaří i nadále. Příčina potratů dost často není zjistitelná, proto je prevence obtížná. Nicméně těhotenské vitamíny jsou dobrá volba, napříště můžete doplnit i léky na podporu těhotenství (Utrogestan). Jsou na předpis.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Opakovaný potrat | Od: Marie | 28.4.2015 12:52
Dobrý den, v dětství mi byla prokázána Leidenska mutace hetero., v roce 2013 jsem otěhotněla vše bylo do 6tt v pořádku při kontrole v 9tt mi lékař oznámil že mám zamlklé těhotenství které odpovídalo 7tt. V nemocni jsem podstoupila zákrok kde mi plod byl odsát po šestinedělí se dostavila menstruace jen na 2 měsíce tak jsem tomu dala čas že si tělo ještě potřebuje odpočinout. Po půl roce jsem už s obavama navštívila svého gynekologa kde mi dal vyvolávací injekci po ni jsem dostala do 7 dnů MS a další měsíc opět nic po další návštěvě mi dal prášky na vyvolání a upravení MS cyklu kde to mělo stejný efekt po ukončení medikace. Poté mi předepsal Utrogestan u kterého se dostavilo jen špinění gynekolog mě poslal k endokrinologovi kde mi zjistili špatnou funkci štítné žlázy, po 3 měsících pravidelného užívání jsem otěhotněla a brala jsem dále Utrogestan na udržení a Euthyrox. Po kontrolách a ultrazvuku vše bylo do 5tt v pořádku ale od 6tt se nic na ultrazvuku stále neukazovalo tak jsem chodila každý týden na kontrolu po 3 týdnech mi odebral krev na HCG, po 4 dnech jsem šla na opětovné HCG kde byl pokles. Opět jsem byla přijata na zákrok kde mi odsály plod. Má na těhotenství Leiden a co se dá dělat při dalším otěhotnění aby vše bylo v pořádku, a slyšela jsem že může mít vliv na těhotenství když partner přechází nemoce a neléčí se je to pravda, a jak dál postupovat či navštívit specializované centrum. Předem děkuji Marie
reagovat
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Záněty močových cest: zadáno pro ženy
Články: Záněty močových cest: zadáno pro ženy
Zánět močových cest je...
Malá kapsle zobrazí tenké střevo
Články: Malá kapsle zobrazí tenké střevo
Tenké střevo se donedávna...
Prevence křečových žil: vyzkoušejte pět osvědčených cviků
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
V Americe se bude zkoušet genová terapie srdečního selhání
Články: V Americe se bude zkoušet genová terapie srdečního selhání
Léčba srdečního selhání je...
Poruchy příjmu potravy
Články: Poruchy příjmu potravy
Poruchy příjmu potravy je...
Infrasauna pomáhá kardiakům snížit tlak
Články: Infrasauna pomáhá kardiakům snížit tlak
I nemocní se srdcem si...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: