Opakované záněty

Dobrý den, již od malička trpím a záněty močových cest či močového měchýře. Ročně dvakrát, či třikrát. Po porodu své dcery potíže na 2 roky ustaly. Tento rok jsem měla velmi silný zánět močových cest, kdy mi byl nasazen penicilín - bylo to v cizině. V září jsem cítila jemne pálení a svědění, šla jsem si tedy dát zkontrolovat moč. Mívám taky často i gynekologické záněty. Moč byla bez bakterií, ale se stopy krve. Tak mi lékař předepsal poševní tablety. Po 3 týdnech jsem šla dát moč, opět stopy krve a červené krvinky, hlen. Dostala jsem na 8 dnů poševní tobolky. Poté jsem měla v moči opět stopy krve s bílými krvinkami. Jinak v této době jsem brala antibiotika DOXYBENE, 2 tablety denně na týden, jelikož jsem dostala v obličeji silnou vyrážku - na což dermatoložka řekla, že to způsobil vitamín B. Jelikož už tento problém trvá od konce září, oznámil mi lékař, že mi bude dělat cévkování a potom se uvidí, co dál. Chci se zeptat, zda nemůžou mé zdravotní problémy být z psychiky a zda by pomohla přírodní léčba, neboť dostávám jen antibiotika, která opravdu nerada užívám. Děkuji za odpoveď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Michaelo. Vaše opakující se záněty močových cest beze sporu souvisí se záněty vaginálními. Je třeba dovyšetřit, proč se Vám relativně často vracejí poševní infekce- pokuď se jedná o reinfekcí tou stejnou bakérií či plísní, tak se ptám, zda byl vyšetřen taky Váš partner na urologii? (je zcela možné, že se opakovaně od něj nakazíte). Vyšetření je nutné, i když nemá žádné potíže. Dále by bylo vhodné vyšetřit (pokuď se tak nestalo), zda netrpíte chlamýdiouvou či mykoplazmatickou infekcí (na ureplazmata se provádějí stěry z ústí močové trubice). V případě pozitivního nálezu u obou v páru je nutná součastná léčba! K nálezu krvinek v moči- kromě cévkované moči by bylo vhodné, aby Vám Váš lékař vyšetřil erytrocyty v zástinu (event. v nefrologické ambulanci)- podle tohto vyšetření se pozná, zda krvinky v moči pocházejí z ledvin nebo z nižších etáží močových cest. K bylinkovým preparátům- jejich samotná léčba bez antibiotik při již rozvinutém zánětu není dostačující, lze je ale používat jako prevenci a doplňkovou léčbu k léčbě antibiotické. Při infektech močových cest se používají brusinky, brusinkové preparáty a kapky z lichořeřišnice.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: