Opakované záněty bakteriálního původu

Dobrý den, již více jak rok trpím opakovanými záněty pohlavního i močového ústrojí. V kultivaci bakterií moči mi našli Escherichia colli ve vaginálním stěru mívám zvýšený počet patogenních bakterií mj.i Escherichia colli. Vždy jsou mi nasazena antibiotika, buď lokální nebo i potahová. Po přeléčení užívám probiotika, vždy mám po ruce brusinky, hodně piju, dodržuji hygienu a jsem v teple. Nyní v srpnu vysadila antikoncepci a pokoušíme se s manželem o miminko. Hned první měsíc po vysazení jsem ale onemocněla záněty obou ústrojí a dostala na pohotovosti antibiotika, která bohužel byla rezistentní dle následné kultivace. Dostala jsem tedy další potahové i lokální antibiotikum účinné na nález. Nyní to jsou tři týdny po dobrání a opětovně mám záněty zpět. Začala jsem brát Urinal akut a výplach Rossalginem. Je možné přeléčit se těmito přípravky a nebo je to jen podpůrná léčba? Také prosím o radu, co by mi mohlo pomoci zabránit opakovaným zánětům. Dle mého doktora je původ zánětů od ženského ústrojí a močové problémy se přidávají. Děkuji mnohokrát.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Urinal a brusinky, také výplachy, jsou jen podpůrnou léčbou. Prevencí recidivy je důsledná a dostatečně dlouhá léčba zánětů, jak lokální tak celková.Následně důsledná, ovšem ne přehnaná hygiena. E.colli je bakterie, která se běžně vyskytuje ve střevě, tím pádem i na hrázi. Zavlečení do pochvy je pak samozřejmě možné. Nevhodné je nošení tang, také případně střídání análního a vaginálního styku v tomto pořadí, nepříliš vhodné je i používání menstruačních tamponů namísto vložek. Důležitý je i stav vaší imunity, i tu lze posílit.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: