Opakované záněty močového měchýře

Dobrý den, vím, že podobné dotazy se zde opakují a moderní medicína si s tímhle onemocněním neví moc rady. Nicméně i tak Vás prosím o radu. Zánět močových cest mě trápí od začátkem srpna minulého roku (tedy od 8. měsíce r. 2014), kdy mi byly předepsány léky Nitrofuratoin, Augmentin, Triprim.. Nicméně vždy se to tak do týdne vrátilo a já musela na urologii pro antibiotika, neboť opravdu to bylo nesnesitelné, sice žádné bolesti, ale pocit neustále plného močového měchýře spolu s velmi častým chozením na WC mě opravdu kousek po kousku začal ničit a to bohužel i psychicky. Po dobrání posledních předepsaných prášků, kdy mi je pan doktor z urologického oddělení předepsal v domnění, že potřebují dlouhodobější léčbu - ano, měl jistě pravdu, 4 týdny jsem byla z urologického hlediska v pořádku, se mi udělalo lépe a měsíc na to - tedy po dobrání posledního prášku se mi zánět objevil znovu. Po celodenním pobytu na mrazu přišel druhý den ten opravdu nehezký pocit "svědění" zevnějška moč. trubice. Veděla jsem, že je to zase znova zánět. Začala jsem opravud hodně pít 3-4l denně, abych vyplavila co nejvíce bakterií, zánět ale neustupoval a stále se zhoršoval. Čtvrtý den jsem si vzala poslední ATB, které jsem doma měla na moč. cesty - nitrofuration a brala jsem je 2x denně po 12h, týden. Zánět se mi ztratil, od té doby (už je to je měsíc) se nevrátil, návštěvy WC se zredukovaly a pocit plného močového měchýře postupně upadal. V situaci teď: Občas se mi stává, že mě v močové trubici jakoby "zapíchá", není to opravdu příjemný pocit, ale kdo ví co se tam děje. Před chvilkou jsem si udělala test čistoty moči ve skleničce a zjistila jsem, že v ní plave asi bílkovina (?) - zkrátka kousky čehosi bílého. Je to na škodu? Nechci se v tom nějak štourat, ale aby právě tyhle kousky nebyly zase předzvěstí dalšího zánětu. Jsem v bludném a začarovaném kruhu.. Nutno podotknout, že jsem si nejprve myslela, že za veškeré tyto záněty mi způsobovala má gynekologická stránka. V průběhu léčby na urologii jsem své návštěvy také navýšila na návštěvy gynekologa, abych nic nezanedbala. Nechala jsem si udělat test na chlamydie a další bakterie, které by mohly způsobovat zánět. Negativní. Antikoncepci jsem také vysadila a nehodlám ji už znovu brát. Nyní jsem po všem stránkách v pořádku, ale co ta bílkovina? A to občasné píchání v moč. trubici? Nesouvisí to s sebou? Vím, že u chronických zánětů je nejvíce důležitá prevence.. Asi si dokážete představit jak trápí toto onemocnění mladou ženu v 21 letech.. Nikdy jsem ničím podobným netrpěla. Děkuji moc za odpověď, pane doktore a přeji hezký den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, právě u mladé ženy lze tyto záněty úspěšně zredukovat. Musí se však podrobnými vyšetřeními vyloučit možná příčina zánětů včetně urologického, gynekologického vyšetření. Důležitý je vysoký přísun tekutin, zabránit pochlazení, důsledná intimní hygiena - především po pohlavním styku. Zákal může způsobovat i sekret z pochvy a občasné píchnutí v močové trubici není významné

MUDr. Jan Vašinka
MUDr. Jan Vašinka

Specializace: Urologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Síla ananasu poráží nejen varixy
Články: Síla ananasu poráží nejen varixy
Toto sladké exotické ovoce...
Protikuřácký zákon – o důvod víc, proč přestat kouřit
Svědění - aktuální téma nadcházející letní sezóny
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Boříme mýty o křečových žilách
Články: Boříme mýty o křečových žilách
Objevily se u vás křečové...
Křečové žíly trápily už Kleopatru
Články: Křečové žíly trápily už Kleopatru
Pokud si myslíte, že...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: