Opakované záněty středouší u batolete.

Dobrý den, mám 2-letou dceru která už od půl roku prodělala 5xzánět středouší,léčený propíchnutím bubínků a nasazením ATB,naposledy v prosinci 2009,a duben 2010,kdy neměla ani rýmu, ani kašel a ani teplotu,podstatě zdravá a přesto jsme píchali obě uši, navrhli nám odstranění nosních mandlí,i když nejsou zvětšené, máme je podstoupit v květnu. zajímal by mě Váš názor zda mandle odstranit, nebo né. očkování prevenarem jsme ještě nepodstoupili.Děkuji za odpověď .monika

Odpověď odborníka:

Dobrý den! Nosní mandle může být opravdu sídlem bakterií, které přispívá k opakovanému rozvoji otitid u dětí. Na druhou stranu v období od 2 let do zhruba 4 let jsou děti obecně náchylnější k opakovaným zánětům středouší, především pro v tomto směru nepříznivé anatomické poměry v ORL oblasti (krátká Eustachova trubice) a částečně i vzhledem k ještě nevyzrálému imunitnímu systému. Vzhledem k nastávajícímu jaru bych zkusila s odstraněním mandle ještě počkat. Pokud by dcera prodělala další otititdu během jara nebo léta, operaci bych doporučila. Snažte se též podporovat imunitu vaší dcerky mírným otužováním, pobytem venku (denně 2-3 hod) a dostatkem vitamínů v přírodní formě. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: