Opakované zdravotní problémy po odstranění krčních mandlí

Pane doktore, rád bych se touto cestou zeptal na svůj problém. Již déle než dvacet let trpím po odstranění krčních mandlí na opakovaná vleklá nachlazení a dlouhodobou ztrátu hlasu, případně spojenou i s počátečním úporným kašlem a hlavně se záněty hlasivek. Při každém nachlazení mi onemocní i hlasivky /ty mandle mají svou dobrou ochrannou funkci/. Pracuju jako učitel a letos mám druhé nachlazení trvající už měsíc, jsem opět tři týdny bez hlasu, když mluvím, opět začnu velmi kašlat, mé zaměstnání je ohroženo. Kromě toho mě to i vyřazuje z oblíbeného sportování všeho druhu. Chci se zeptat po všech zkušenostech, zda opravdu neexistuje nějaká možnost, jak kromě mlčení a všech dobrých Vincentek a tablet na často i dávivý kašel, bez nichž bych se neobešel, neexistuje ještě nějaká prevence nebo jiný lék na tento můj problém? (Jako herec bych nemohl fungovat vůbec, coby učitel zadávám nyní už tři týdny samostatnou práci /mám dvě děti, marodění si těžko můžu dovolit i vzhledem k tomu, že častá nemocnost se dnes těžko toleruje/ Nejde mi o to naříkat, vím, že jsou mnohem vážnější věci, ale chci zjistit, zda jde něco dělat. Kdybych si mohl mandle znovu nechat voperovat, rozhodl bych se pro to. Chci se jen opravdu zeptat, zda můžu něco udělat pro zrychlení tak vleklé a rok co rok se opakující léčby? Prevence před nachlazením je možná, ale stejně se mu člověk občas nevyhne. U mě končí tak, jak popisuju. Žádné úlevy - snad kromě letošního pobytu v lázních?, o který jsem zažádal - mi nikdo neposkytne, ani ty spousty peněz, co jsem dal za léky mi neproplatí? ...sinecod na kašel, aescin-teva moc nepomohly, znovu zkouším drahý wobenzym, tři týdny inhaluju atd atd....farmaceutický průmysl už beztak velmi výdělečný a cenově dle mého názoru hodně nadhodnocený ze mě mačká hromady peněz. Vím, že rada je těžká, ale copak nemá nějaký zpěvák nebo hlasový profesionál podobný problém a také je tak dlouho vyřazen z provozu? Navíc ležet nepomáhá, jen mlčet. Děkuju moc za jakoukoli radu. Přeju hezký den....Držím palce všem, kteří mají podobný problém a ocením i jejich zkušenost. Pavel

Odpověď odborníka:

Vážený pane Pavle, doporučuji Vám obrátit se na ORL pracoviště, specializující se na hlasové poruchy. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Výživa a věk
Články: Výživa a věk
I když se to možná nezdá...
Noc jako prokletí pro astmatika?
Články: Noc jako prokletí pro astmatika?
Možná to znáte: sotva...
Poznejte srdeční infarkt – můžete zachránit život
Články: Poznejte srdeční infarkt – můžete zachránit život
Akutní infarkt myokardu je...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Zhubněte, a nedejte tak rakovině šanci
Články: Zhubněte, a nedejte tak rakovině šanci
Zbavení se i malého...
Pomozte si cvičením od bolestí zad
Články: Pomozte si cvičením od bolestí zad
Základem zdraví je zůstávat...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: