Opakování rizikového těhotenství

Dobrý den vážený pane doktore, předem Vám chci poděkovat za trpělivé zodpovídání otázek. Ráda bych se touto cestou zeptala na to jak moc je pravděpodobné, že se mi budou opakovat problémy, které jsem prodělala v prvním těhotenství. Od 20. týdne mi začaly městnat ledviny na 2. a 3. stupeň a nebyla jsem již skoro schopna chodit, jak jsem měla těžké břicho (pocit jak kdyby mi mělo každou chvíli upadnout na zem), ve 22. týdnu mi začalo břicho tvrdnout a ve 24. týdnu jsem byla hospitalizována s pravidelným tvrdnutím břicha a zkrácením čípku na 25mm ve tvaru Y. Po 4 týdnech jsem byla propuštěna (břicho mi tvrdlo i nadále, ale v menší míře, měla jsem nařízený klidový režim, čípek se až do porodu v termínu držel na stejných hodnotách. Mohlo mít městnání vliv na tvrdnutí břicha (v 28. týdnu se mi ledviny vrátily do normálu) bylo mi sděleno, že mám dráždivou dělohu (tvrdnutí jsem cítili i v naprostém klidu v leže. V současné době jsem ve 22. týdnu, břicho mi tvrdne od 16. týdne některé dny víc některé méně respektive vůbec, záleží na tom co jsem přes den dělala, čípek se zatím drží, ledviny mám v naprostém pořádku proto pevně doufám, že tentokrát těhotenství zvládneme bez hospitalizace, přece jen mám doma malého syna. Je možný vliv na tvrdnutí toho, že v prvním těhotenství mi břicho rostlo velmi pomalu a děloha měla málo místa proto i utlačovala ledviny? Má lékařka, mě uklidňuje, že každé těhotenství probíhá jinak a nelze je paušalizovat, ale říkám si, že mě zná a proto mi raději sděluje příjemnější zprávy pro klid mé duše:-). A ještě poprosím je možné, že mi tvrdne jen část dělohy (je tužší), tam kde je zrovna miminko zapřené (z prvního těhotenství si vůbec toto nevybavuji, první miminko bylo méně aktivní a i méně kopalo). Děkuji mnohokrát za Vaši odpověď. Přeji hezký den Jitka.

Odpověď odborníka:

Děloha na ledviny rozhodně netlačila,to že tvrdnutí cítíte více tam kde se plod opře nebo nožkou kopne je zcela normální,pro vás je nyní nejdůležitější se zklidnit, těhotenství probíhá normálně a uvědomte si,že vyrovnaná psychika je nyní to podstatné. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: