| Nápověda

Opakovany samovolny potrat

  • Dotaz od: Jana Formanova
  • Publikováno: 18.7.2010
  • uLékaře.cz

Dobry den, rada bych se zeptala. Behem uplynulych 2 let jsem prodelala 3 samovolne potraty. 1. v 11. tydnu, 2. v tydnu 10. a 3. (byla to dvojcata) ve 12. tydnu. Vsechna ma nezdarena tehotenstvi maji spolecnou vec, a to, ze se plody prestanou vyvijet zhruba kolem 8. tydne, zemrou ve mne a pak musim cekat budto na prirozeny samovolny potrat nebo kyretaz. Na diskuzich jsem se dozvedela o trombofilii, nikdo v me rodine ji nema... Je mi temer 31 let a nadeji na miminko jsem jiz, bohuzel, vzdala. Rada bych se zeptala, zda-li je trombofilie nebezpecna zivotu a take, zda-li velke nervove vypeti (problemy s manzelem) mohly zpusobit me tehotenske neuspechy. Dekuji predem mnohokrat a s pozdravem, J. Formanova.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, při 3 potratech máte právo (a lékař povinnost), vás poslat na specializované vyšetření právě na hematologii ke zjištění trombofilních stavů /vyšší tendence ke srážení krve, je jich více druhů/ a na genetiku. Nevadí, že v rodině nic takového nemáte zjištěno, někdy jsou tyto poruchy klinicky němé a projeví se až za příhodných podmínek právě třeba potraty nevysvětlitelnými. Vyšetření absolvujte, žádejte je na svém gynekologovi a dětátka se rozhodně nevzdávejte - trombofilie (kdyby byla potvrzena) se léčí včasným podáváním nízkomolekuárního heparinu v těhotenství a zjištění genetické vady lze také úspěšně eliminovat. Prosím, požádejte o vyšetření u gynekologa nebo se obratte přímo na centrum asistované reprodukce ve vašem okolí, kvalifikovaně vám pomohou. Kontakty najdete zde: http://www.zenska-neplodnost.cz/reprodukcni-centra Hezký den.

MUDr. Jana Leskovská
MUDr. Jana Leskovská

Specializace: Radiodiagnostika
Pracoviště: Rentgenoložka

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
  • Výplach ucha Chtěla bych jít na výplach ucha, ale na druhou stranu jsem strašná...
  • Bolest břicha do levého prsu, zad, nucení na stolici, zácpa a průjem Před týdnem třem dny mě postihla příšerná bolest břicha na levé straně v oblasti pod prsy. Bolest se rozvíjí do levého prsu a do zad. Je mě na zvracení a mám potřebu jít na stolici. Po 15 min bolest přešla. Včera opět stejná bolest večer - trvala déle. Stolice střídá se zácpa i průjem. Nikdy jsem nebyla s břichem vážně nemocná tak jsem se chtěla zeptat na možné příčiny svých potíží? Nemůže mít bolest souvislost s funkcí slinivky? Jakým vyšetřením vyloučím příčinu potíží slinivku? Nerad bych něco zanedbala Děkuji za odpověď
  • Candida albicans? Prajem pani doktorka, už vyše pol roka trpím s tráviacimi...
  • Cervene pupínky na hřbetu rukou Trpím atopickým exzémem a jenom začala zima...
  • PENIS Moc Vám děkuji za odpověd,mám ještě jednu prosbu jak myslíte že se to bude...
  • Opakující se váček Mám na Vás dotaz. Asi před 8 lety jsem měla silný zánět v...
 
Kam dál
 
 
Zhubněte, a nedejte tak rakovině šanci
Články: Zhubněte, a nedejte tak rakovině šanci
Zbavení se i malého...
Cílená léčba: průlom v terapii střevních zánětů
Chci otěhotnět. Kdy je vhodné skončit s antikoncepcí?
Články: Chci otěhotnět. Kdy je vhodné skončit s antikoncepcí?
Konečně nastala ideální...
Nehojí se vám rány na nohou? Příčinou bývají poruchy prokrvení
 Neberte tikot biologických hodin na lehkou váhu
Články: Neberte tikot biologických hodin na lehkou váhu
Čím dál tím více mladých...
Duševní poruchy ohrožují i srdce
Články: Duševní poruchy ohrožují i srdce
Lidé trpící těžkou...
Ischemická choroba dolních končetin
Články: Ischemická choroba dolních končetin
Ischemická choroba dolních...
Játra v ohrožení: jak poznat problém
Články: Játra v ohrožení: jak poznat problém
Játra jsou životně důležitý...
Naposledy čtené: