Opakovaný streptokok při kojení

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Mám 9 měs. miminko a stále kojím. Už po 3. mi byl zjištěn betahemolytický streptokok typu C, pokaždé byla zjištěna nejvyšší citlivost na penicilin a claritromycin (snad se to tak píše:-) Dvakrát jsem tedy dostala Penbene (prvně7, pak 10 dní) a nyní jsem dobrala Klacid (7 dní). Opět mě ale škrábe v krku, takže se obávám, že ho mám v krku stále - začla jsem si aspoň stříkat Bioparox. Co dělat dál, když ho budu mít opět? Neměl by se ten penicilin či Klacid dávat déle, aby to zabralo? Nebo co ty třídenní antibiotika? Na trhání mandlí se mi nechce, protože mám sníženou imunitu - deficit MBL, tudíž vše se mi usazuje v dýchacích cestách a bez mandlí by to byla asi hrůza. Co mi doporučíte? Děkuji moc.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud máte stále obtíže i po využití dvou různých antibiotik, postupuje se obvykle tak, že se provede výtěr z krku, určí se aktuální citlivost přítomných baterií na ATB a podle té citlivosti se podají vhodná ATB. Základem ale je, že obtíže jsou způsobeny bakteriální infekcí - škrábání v krku je obecný příznak a až lékař při vyšetření zjistí, jestli je příčinou bakteriální infekce nebo něco jiného (virová infekce, doznívající poškození sliznice krku, suchá sliznice...). Moc Vám přeji, abyste už neměla bakteriální infekci a aby bylo obtíže možno odstranit jinak než ATB, třeba kloktáním vhodným kloktadlem, Priessnitzem, vhodnými kapkami do nosu (někdy škrábe v krku kvůli rýmě..) apod.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: