Opakovaný streptokok v krku

Dobrý den, mám skoro 7-mi letou dceru, která je zdravá, nikdy na nic netrpěla (angíny, záněty průdušek, kašel jsme zvládaly v pohodě domácí medicínou). Asi v 5-ti letech pokuckávala asi 2 měsíce, zjištěn streptokok v krku, jiné příznaky žádné. přeléčen ATB. PO kontrolním výtěru opět pozitivní, ale lékařka ATB nasadit nechtěla (právě z důvodu, že dcera je jinak zdravá). Doporučila vyřadit na 3 týdny z kolektivu. To jsem udělala a po 4 týdnech byl stěr negativní. PAk nastoupila dcera do 1. třídy a v lednu opět steptokok - ATB, v březnu opět, a teď na konci června opět - vždy ATB :-(. Ale bez příznakků. Teď naposledy ve 2 případech bolest v krku, ale bez teplot. Teď naposledy nasazeny ATB DUracef na 10 dní. Bohužel lékárník sehnal jen 1 balení, tak nasazen Cefzil, jako pokračovací. Ale 7. den braní ATB si dcerka začla stěžovat na bříško. Jely jsme raději na pohotovost, kde dle lékaře hrdlo čisté bříško měkké a doporučil vysadit ATB, že těch 7 dní stačí. Ale prý jí krček stále trochu bolí.Čím se streptokoka zbavit ? :-( Jsem už nešťastná. ZAčátek prázdnin, dcerce relativně nic není (teplota, únava, rýma, kašel), ale kvůli ATB je omezená v režimu. PO přeléčení chce naše dr. nasadit Ribomunyl a návštěvu ORL kvůli mandlím (ale asi bych se bránila odebrání) .Dcerka má jet 23.7. k moři, tak snad jí to streptokok nepřekazí :-(. Moc děkuji za názor. olga T

Odpověď odborníka:

Dobrý den, určitě by bylo na místě navštívit ORL specialistu a poradit se s ním. Na Vašem místě bych zvážila aplikaci Pendeponu - to je penicilin, který se apliku nitrosvalovou injekcí v intervalu 14 dnů (většinou 3 dávky) a ten se potom postupně uvolňuje. Hezký den

MUDr. Veronika Šabatová
MUDr. Veronika Šabatová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Pediatrická klinika Thomayerova nemocnice

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: