Opakovaný výsev genitálního oparu a porod

Dobrý den, ráda bych se zeptala na Váš názor. Již cca 15 let trpím na opakovaný výsev genitálních oparů. Léky typu herpesin apod. mi nepomáhaly (nový výsev 3x do měsíce) začala jsem tedy chodit na imunologii, kde mi předepsali Valtrex a ten zabíral, doba mezi jednotlivými výlevy se prodloužila na cca 1x za dva měsíce. Nyní jsem v 16tt a Valtrex brát v těhotenství prý nemohu. Za první tři měsíce těhotenství jsem měla nový výsev oparu již 3x. Zajímalo by mě, zda bude porod muset být řešený císařským řezem? Jeden lékař mi tvrdí, že mě prohlédnou těsně před porodem a pokud žádné opary neobjeví, můžu rodit normálně. Druhý lékař mi ale říkal, že riziko je pro miminko velké, opar nemusí být na první pohled viditelný (např. v pochvě) a že by rozhodně doporučoval císaře. Prý se také preventivně podávají v 9 měsíci herpesin tabletky, ale ty mi nikdy nezabíraly, ačkoliv je pravda, že jsem je nikdy nebrala preventivně, pouze jako léčbu při výsevu. Předem děkuji za Váš názor.

Odpověď odborníka:

U těhotných žen se na počátku těhotenství provádějí testy na přítomnost viru v organizmu ženy. Pokud se prokáže jeho přítomnost, je vhodné podávat antivirotika až po 36. týdnů těhotenství jako prevence propuknutí příznaků a nutnosti porodu císařským řezem. Pokud se první projevy infekce objeví v době před porodem, je vhodné, aby žena rodila císařským řezem a snížilo se riziko nákazy novorozence.

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: