Opakovaný zánět dutin

Pane doktore, před více než rokem jsem prodělala těžkou chřipku, kterou mi moje obvodní lékařka neléčila. Byla jsem silně zahleněná, dávivý kašel. Nezbylo nic jiného než se vyléčit doma. Po uzdravení se mi za týden projevila bolest čela, tlaky v uších a začaly bolet zuby. Zašla jsem na ORL, kde se mi podle utz. ukázal zánět dutin. Paní doktorka nasadila atb. a prodělala jsem 6x punkce. Po dobrání atb. se mi ulevilo, avšak zánět dutin se zanedlouho opět projevil. Paní doktorka mi nasadila Nosonex s tím, že až se oteplí, dutiny se uklidní. Nestalo se tak, a při další návštěvě mě nasadila Clarinase. Toto bez účinku. Našla jsem jiného lékaře ORL, který tyto problémy řeší pomocí laseru a akupunktury. Na tohle jsem docházela celé léto ob den, dutiny se uvolnily a došlo k masivnímu odchodu hlenů. Na podzim ale opět dutiny začaly zlobit, stále jsem smrkala a pak opět zelené hleny. Na ORL mi paní doktorka opět nasadila kortikoidní sprej do nosu, léky na alergii..., že prý podle utz. jsou dutiny čisté. V prosinci mi opět podle utz. zjistili zánět dutin a lékařka nasadila atb. Po dobrání atb. jsem se o moc lépe necítila, zelené hleny jsem vysmrkávala pořád. Na ko. mi řekla, že mám chronický zánět dutin a poslala mě do VOjenské nemocnice na chir. zákrok - resekce kristy + RFITT + alace ZKDL, ovšem jsem se nedozvěděla, zda tyto zákroky budou mít vliv na odstranění stále vznikajícího zánětu. Doktor při vyšetření zrcadlem a při prosvícení opět žádný zánět neviděl a to i přesto, že vysmrkávám hojně zelené hneny, někdy jen zelenou vodu, stále mám zalehlé uši a bolest zubů. To přece není normální, nikdy jsem nemocná nebývala, ten hlen se někde brát musí, jak je možné že to zrcadlem nevidí. Stále se mě ptají, zda jsem podstoupila CT dutin, avšak nikdo mě na něj nepošle. Odhalilo by CT nějaké zánětlivé ložisko, které se utz. neodhalí? Koho mám zažádat o provedení CT? Nechci podstoupit výše uvedené zákroky, pokud se tím nevyřešení můj opakovaný zánět dutin. Doktor mi na tento dotaz odpověděl, že tam žádný zánět nevidí a když už tam jsem, tak mi udělají tyto zákroky. Zákrok chci podstoupit jen cíleně, že přesně vědí, co tenhle můj stav vyvolává. Jsem bezradná. Tento stav mě dostal na dno a je to velice vyčerpávající. Děkuji za Váš názor. S pozdravem Lucka Odpovídáte X

Odpověď odborníka:

Vaše dlouhodobé potíže mě velmi mrzí, ale obávám se, že Vám takto přes poradnu žádné zázračné rychlé řešení nenabídnu. Příčin opakovaných zánětů může být více - nedostatečné doléčení akutních vzplanutí zánětu antibiotiky (jde zde o druh antibiotika, dávkování, někdy je vhodné ponechat antibiotikum delší dobu, než je obvyklých 7-10 dnů, je jistě vhodné postupovat podle výsledku mikrobiologického vyšetření z materiálu získaného punkcí - to vše musí ale posoudit ošetřující lékař), dále trvající překrvení nosní sliznice, které brání odchodu hlenů a provzdušňování nosních dutin (na čemž se může podílet alergie, ale hlavně anatomické uspořádání nosních skořep a nosní přepážky - to je dosti individuální), dále je nikterak výjimečnou příčinou vleklých nebo opakovaných zánětů dutin problém se zubem (kořeny některých zubů v horní čelisti mohou do dutiny zasahovat...) - je tedy jistě vhodné i podrobné stomatologické vyšetření zaměřené na tuto možnost aj. Další možné příčiny jsou již neobvyklejší. Při vyšetření nosní dutiny nemusí být nutně hlen vidět (může být v tu chvíli "schován" v dutinách, ze kterých se uvolňuje až při smrkání). Každopádně vhodným zobrazovacím vyšetřením při předpokládaném chronickém zánětu nosních dutin (zvláště před zvažovaným operačním zákrokem) je CT a poslat by Vás na něj měl ORL lékař. Doporučená operace je samozřejmě cílena na předpokládanou příčinu opakovaných zánětů, tedy na to, aby hlen a jiný materiál při zánětu tvořený mohl volně odcházet z dutiny - což je předpokladem úspěšného doléčení zánětů. V dalším postupu bych tedy radil následující: 1.) kontrola na ORL, kde jste již byla vyšetřena (nevyhledávejte jiné pracoviště, i když nejste z dosavadním postupem zcela spokojena, návaznost je důležitá) - zeptejte se opět na smysl a průběh operace a na provedení CT - lékař by Vám samozřejmě měl vše vysvětlit a nebojte se na vše nejasné vyptat. 2.) Stomatologické vyšetření, pokud ještě neproběhlo. 3.) Pokračovat v místní léčbě Nasonexem, k čemuž přidejte pravidelné výplachy nosní dutiny solnými roztoky (prodávají se ve spreji, lepší je ale jógová technika zvaná néti - za tím účelem je možno koupit speciální nádoby k provádění výplachu, jmenuje se to Rhinohorn), celkově pak používejte antihistaminikum (lék na alergii). V případě nutnosti opětovné léčby antibiotiky pomůže k jejich dostatečnému účinku souběžné použití preparátů systémové enzymoterapie (např. Wobenzym) a také léků na "ředění" hlenu - např. Erdomed. Přeji hodně štěstí a brzké uzdravení!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+11 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Opakovaný zánět dutin | Od: Lucka | 7.2.2014 15:09
Pane doktore děkuji za odpověď, konečně mi někdo dokázal zodpovědět můj dotaz čím může být můj stav způsobený. Nechápu proč je v mém případě provedení CT takový problém.... Je to v doktorech. Budu se snažit abych byla odeslána na CT. Nechci operaci podstoupit bez jasného výsledku. Děkuji za odpověď, škoda že takových rozumných doktorů jako jste vy, není více. S pozdravem Lucka
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Bílý jogurt: zatočí s průjmem i vaginální infekcí
Články: Bílý jogurt: zatočí s průjmem i vaginální infekcí
Exotická jídla na dovolené...
Slezina
Články: Slezina
Slezina je orgánem s mnoha...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: