Opakovaný zánět ucha

Dobrý den, chtěla bych vás poprosit o radu ohledně mé dcery. Je jí pět let. Do čtyř let neměla žádné problémy s ušima, takže jsme neočkovali ani proti pneumokokovi. Od čtyř let, vždy od podzimního období do jara trpí na zánět středního ucha-pouze pravého. Ve čtyřech letech dostala jednu dávku Sinflorixu, ale ta stejně asi nepomohla. Letos už jsme měli zánět dvakrát, po měsíci. Většinou to probíhá tak že dostane rýmu, ta se náhle ztratí a začne jí bolet ucho, vždy jsme to zatím zvládli kapičkami. Posledně měla zadní rýmu, takže jsem si myslela, že simuluje, ale pro jistotu jsme došli na ORL a tam nám řekli, že má zase začínající zánět. Byli jsme i na vyšetření mandlí, vše v normě. Minulý rok nám dělal praktický lékař odběry na imunologii a alergologii a vše také v normě. Příští rok by měla jít do školy, bojím se, aby kvůli častým zánětům ucha nezanedbávala docházku do ZŠ. Ještě jsem se chtěla zeptat jestli může mít nějakou souvislost zápach z úst s těmito záněty? Kamarádka se kterou je naše dcera docela často v kontaktu také trpí na záněty středního ucha, nyní jí našli v uchu nějaké bakterie a za nedlouho měla naše dcera zase zánět, může to mít také nějakou souvislost? Předem děkuji za radu a přeji krásný den

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Hano, průběh, který popisujete (rýma a následně zánět středouší) je zcela typický. Je to dáno uložením Eustachovy trubice (spojuje středouší a nosohltan), které mají děti odlišné od dospělých a snáze se tam zánět dostane, dobrá zpráva je, že z častých zánětů uší Vaše dcerka vyroste. Pokud má vyšetřenou nosní mandli, imunitu a je očkována proti pneumokokovi, udělala jste pro ni momentálně nejspíše maximum. Poté se ještě v indikovaných případech zavádějí tzv, gromety - ventilační trubičky, které jsou zavedeny do bubínku a přetrvává tam komunikace středouší se zevním uchem. Pokud ale dcerka nemá opakovaně uši píchané, je toto zbytečné. Poraďte se případně s ORL specialistou, který dcerku sleduje. Hezký den

MUDr. Veronika Šabatová
MUDr. Veronika Šabatová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Pediatrická klinika Thomayerova nemocnice

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x