Opakující se angína

Zdravim vás pane doktore potřebuji radu.Váš kolega Mudr Milan Hruby mi na opakujici se anginu doporučil léčbu penicilínem a návštěvu jiné orl ambulance.Konzultovat lokální mikrobiologickou laboratoř eventuelně antibiotické středisko.Bohužel na Penicilin jsem alergicka a nevím jak by lékaři zde reagovali na konzultaci na jinem pracovišti když jsem v PN. Kontrolu rodiny na bacilonosičství mám v jednáni ale 3 angina a 3 Atb od 8.11 mi nedávaji moc šanci na výběr.Pracuji v socialních službách a opakovana PN mi komplikuje život i práci. Předem děkuji za radu Kateřina

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Kateřino. Na rozdíl od kolegy bych se přimlouval na řešení situace pokud možno je jednom místě a s jedním lékařem - návaznost považuji za velmi důležitou a vždy je lepší, když Vás vidí lékař, který Vás zná. ATB léčba popsaná v předchozím dotazu je standardní až nadstandardní (více než 10 dnů léčby je sporně smysluplných...) a ATB středisko by Vám asi nic lepšího neřeklo - problémem u streptokoka nebývá špatná citlivost na antibiotika. V další případné léčbě ale spíše než cefalosporinová a makrolidová antibiotika vhodné volit lék Dalacin (který je u streptokoků "3. volbou"). Pokud se tedy potíže opakují (nepíšete ale jaké - máte opakovaně bolesti v krku, nebo jde o opakovanou léčbu "pozitivního výtěru"?), je třeba kromě úvahy, zda angína není ve skutečnosti opakovaná virová infekce, zhodnotit opravdu reinfekci od rodinných příslušníků a následnou případnou souběžně vedenou léčbou (nutno ale přísně posuzovat - samotný nález streptokoka v krku ještě není nemoc a ATB léčba není bez rizik...), také podpořit hojení případnou imunostimulační léčbou (léky na předpis po domluvě s lékařem, případně z volně prodejných imunitně podpůrných preparátů např. beta-glukany).

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Kolonoskopie se nemusíte bát
Články: Kolonoskopie se nemusíte bát
Poslal Vás lékař na...
Karpalní tunel
Články: Karpalní tunel
Bolest v oblasti zápěstí...
Život naplno s artritidou? Vyvarujte se šesti základních chyb!
Články: Život naplno s artritidou? Vyvarujte se šesti základních chyb!
Žít kvalitně s revmatoidní...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Nemoci nehtů (1. díl)
Články: Nemoci nehtů (1. díl)
Poruchy a onemocnění nehtů...
Díky pravidelnému dárcovství krve zjistili panu Jaroslavovi rakovinu včas
Trpíte plynatostí? Příčinou může být alergie
Články: Trpíte plynatostí? Příčinou může být alergie
Nadýmání a plynatost. Dvě...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: