Opakující se angína

Dobrý den, na začátku března jsem dostala angínu (bolest při polykání, únava, zvětšené mandle, afty, povleklý jazyk) paní doktorka mi nasadila OSPEN na 10dní. Po dobrání ATB do týdne znovu ty samé příznaky, na pohotovosti mi byl předepsán KLACID na 7 dní, dobrala jsem ho a nyní mě v krku začíná bolet zase. Je to přesně týden, co jsem antibiotika dobrala, paní doktorka mi udělala stěr z krku, na streptokoka je negativní. Jsem po nefrektomii a trápí mě recidivující záněty močového měchýře (od dětství, ATB na záněty močového měchýře beru minimálně jednou do roka). Mám strach, aby se mi opakující angíny nepodepsaly na funkčnosti zbývající ledviny, antibiotika už mi pravděpodobně nezabírají, paní doktorka po poradě s alergoložkou nechá vyrobit autovakcínu, která mi snad pomůže. Můj dotaz zní, jestli byste doporučila lokální ATB Bioparox? Nechci pokud nebude zbytí do sebe cpát další a další antibiotika. Prosím o radu, jestli byste postupovala stejně, případně jaká vyšetření byste doporučila? Možná se na mém zdravotním stavu podepsal i stres (zkoušky, konec rodičovské, hledání práce - tu nyní mám, ale zdravotně se necítím na stoprocentní výkony, které bych měla podávat) Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Jana B.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, další antibiotika bych předepsala pouze v případě prokázané bakteriální infekce, alespoň z CRP (nabírá se z krve, spolu se známkami infekce výška CRP rozliší virové a bakteriální onemocnění). Autovakcína je určitě vhodná a ještě bych zvážila užívání některého z preparátů podporujících imunitu. Co se týká opakované bolesti v krku, bolest v krku provází řadu chorob a stavů, takže bych vždy pečlivě zjišťovala příčinu, zdaleka to samozřejmě nemusí být pokaždé bakteriální "angína". Proto bych si také hned nedávala Bioparox, pokud není bakteriální infekce v krku prokázaná, ale spíš bych použila všeobecnou léčbu bolesti v krku/infekce v krku (80 % infekcí v krku je tak jako tak virových) - klidový (šetřící) režim, dostatek tekutin, kloktání dezinfekčními kloktadly podle toho, co můžete (Jox? Herba Dent? slaná voda? Vincentka?... ...záleží, na co jste či nejste alergická a co můžete s ohledem na ledvinu), šátek nebo Priessnitz na krk a pokud máte rýmu, vždy léčit rýmu (sliznice nosu a krku v sebe volně přecházejí, léčená rýma má zpravidla lehčí průběh a nemívá tak často komplikace). Také je potřeba si uvědomit, že máte nejspíš ještě ne zcela zhojenou sliznici krku po posledním zánětu, a při současné epidemiologické situaci tak snadno chytíte další nákazu, ale spíš virovou než bakteriální. I proto je vhodné se šetřit a pokud nebude bakteriální infekce prokázaná, léčit se všeobecně (samozřejmě s ohledem na ledvinu Vám lékař může potřebovat předepsat vhodná antibiotika i preventivně, ale to se netýká Bioparoxu; pozn. ATB jistě zabírají, zatím jste měla jen dva druhy ;) = ještě jste několik dalších druhů ATB na nemoci horních a dolních cest dýchacích, které provází bolesti v krku, neměla..takže prostor pro léčbu tu je).

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: