Opakující se blokace v křížokyčelní oblasti

Dobrý den pane Doktore, bohužel budu muset svůj problém popsat čistě laicky, možná i trochu s humorem, za což se předem omlouvám. Dobrých 20 let se potýkám s bolestí v oblasti kyčle. Chodila jsem na různá, vyšetření, rehabilitace, obstřiky, masáže, elektro... Po rentgenech mi bylo řečeno, že se jedná o křížokyčelní kloub, poté i o Scheuermannovu nemoc, což nepokládám za pravděpodobné, jelikož se u mě jedná o výše uvedenou oblast zad. Nyní se pokusím popsat hlavní téma dotazu. Čas od času se mi přihodí, zcela nečekaně, ale VŽDY při mírném předklonu (např.:poprvé v životě co se mi toto stalo,cca před 13 lety jsem se naklonila k psovi, nebo při vysávání, nebo jen čistě nečekaný pohyb do mírného předklonu...), jak se v té pohádce říká..."to mě louplo v kříži..." :-) je to taková vteřinová bolest, jako by mě někdo píchl tupou jehlou, ale vždy ve stejném místě. Do 5-ti minut jsem neschopna jakéhokoliv pohybu, což platí i na horizontální polohu. Dříve jsem letěla okamžitě k lékaři na obstřik, což jsem po letech vzdala, jelikož jsem zjistila, že s obstřiky, i bez nich trvají bolesti v nezměněném stavu stejně dlouho a navíc jsem se dočetla, že tyto používané látky mají na samotný kloub i vedlejší, řekněme nedobrý vliv. Mám takový laický názor, že v tom místě vede nějaký nerv, který se do kloubu občas "zasekne" a pár dní trvá než se "vysvobodí", což obnáší vždy cca 10 dní, ale první dva jsou doslova na slzy. K tomuto názoru jsem došla jen díky zubním zásahům, jelikož vytržení zubního nervu je podobný pocit, jako to "loupnutí". Byť je to opravdu veliká bolest, ráda bych jen radu na nějaké cviky, které by v prvních hodinách pomohly rychleji se postavit na nohy. Odnaučila jsem se sedět s nohou přes nohu, při mém sedavém zaměstnáni používám lehce nafouknutý gymbalonek za zády (velice pomáhá), klínová podložka ale ne. Pravda, nesportuji, pohyb kolem domu, zahrady...je vyčerpávající, ale je pravda, když mám klidnější období a vložím se do domácího cvičení (kalanetika), je mi podstatně lépe a i lépe snáším lehké předklony, např.: zahradničení. Ještě maličko zpět k nervu. Pravdou je, že co si vybavím, téměř vždy k tomuto "zaseknutí" došlo v době, kdy jsem si prošla, nebo procházela nějakým stresem. První případ byl se psem, kterému jsem vlastně podávala lék na epilepsii, čemuž předcházela obava a strach o její život. A jak jsem již psala, hodně jsem se v poslední době zamyslela a i tento dotaz jsem se rozhodla napsat po dvou případech za sebou (během 3 týdnů, jsem se sotva postavila na nohy, stačilo vzít do ruky vysavač a opět to známé "loupnutí"), kdy si procházím životními problémy. Je snad možné, že to celé má spojitost s psychickou stránkou člověka ? S psychickou vyrovnaností ? Je možné, že i nervová zakončení v jednom místě (v mém případě v křížokyčelním kloubu) mají spojitost a projeví se u jedince na jednom místě ? Pokud ano, proč jen na jednom místě na těle ? Jinak jsem zdravá, 48-i letá žena, pravda trocha nadváhy je (167/77), srdíčko bije trochu rychleji, na což beru Metoprolol a Nitromint (genetika z otcovi strany), tlak mám celý život nízký (cca 90/60), ale již 6-ý rok se léčím s psychikou, od drogové závislosti a odsouzení nepodmíněně mladšího syna. Ale snažím se život srovnat, což se mi prakticky daří a nikdo není bez problémů Ano, vím, že pravidelný sport by mě ušetřil od té tupé, neustupující, stálé bolesti, se kterou jsem se prakticky naučila žít, i když jen vlastní chybou (leností ?, ono je to sporadické). Ale co mám dělat, když dojde k tomu "loupnutí" MOC MOC PROSÍM O RADU !!!!!! S pozdravem, Erika

Odpověď odborníka:

Dobrý den, křížovo-kyčelním skloubením žádný nerv neprochází! Důvodem obtíží je, že v tento artroticky změněný kloub se "zasekne" v určité poloze (nepohybuje se jak má), což vede k přetížení kloubního pouzdra, vazů, svalů, a nervová zakončení v těchto strukturách o tom vydají informaci do mozku, že to bolí (jako by vám někdo zkroutil ruku za záda). Artróza postihuje všechny v klouby v těle, vč, meziobratlových plotýnek (plotýnky je největší chrupavka v těle a vytváří soustavou kloubů, ze kterých je páteře stvořena). Artróza provází normální proces stárnutí a postupem času se zhoršuje........ Páteř vč. křížovo-kyčelního skloubení, které k páteři patří, je konstruována na cca 50 let života a na chůzi po čtyřech, proto má homo sapiens-sapiens takové problémy.

MUDr. Ondřej Kalita, Ph.D.
MUDr. Ondřej Kalita, Ph.D.

Specializace: Neurochirurgie
Pracoviště: Neurochirurgická klinika FN a LF UP Olomouc

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: