Opakující se bolest v krku

Dobrý den, již asi 2 měsíce mě obtěžuje bolest v krku jako od nachlazení. Původně to začalo běžným nachlazením, při kterém jsem i ztratil hlas a asi týden jsem chraptěl. Po 5 dnech chraptění jsem začal používat Strepfen a obtíže se vytratily. Asi po týdnu mě začalo bolet v krku znovu, nevěnoval jsem tomu pozornost a po cca týdnu a půl se to zvrhlo opět k těžším problémům v krku. Poprvé jsem kvůli tomuto navštívil lékaře, nasadil mi azithromycin 3 tablety na 3 dny a strepfen. Všechny obtíže vymizely, ale po týdnu se mi opět vrátila jen bolest v krku, která nepřestávala. Doktor mi tentokrát nasadil Amoksiklav 21 tablet na 10 dní, přičemž po celou dobu braní léku se bolest v krku nijak nezměnila a zůstala. Po cca 5 dnech od dobrání antibiotik se bolest začala sama vytrácet, ale ještě jsem byl odeslán na ORL, kde mi doktor řekl, že v krku nic nevidí a nemá co léčit. Řekl mi, ať beru hojně vitamín C a v případě přitížení se opět dostavím. Bolest v krku se mi vytratila asi na 5 dnů, pak se opět vrátila, vždy ale ráno po probuzení byla znatelně menší a přes dopoledne se vždy vrátila, navíc jsem začal pociťovat zvětšené uzliny. Na levé straně krku jsem si našel dvě bouličky, které možná uzliny jsou, ale je mi divné, že nejsou i na pravé straně. Navštívil jsem opět ORL, doktor opět řekl, že nic nevidí, udělal mi výtěr z krku, který byl negativní, řekl mi opět, abych bral vitamín C a Tantum verde. Vitamín C stále beru, místo tantum jsem ale začal užívat Bioparox, po kterém bolest začala ustupovat, nicméně se nevytratila zcela. Mám už obavy, co to může být. Dá se z tohoto vyloučit, že by se jednalo třeba o rakovinu? Mám obavy z toho, že patrně dvě zvětšené uzliny jsou pouze na jedné straně a na druhé není nic. Může se rakovina projevovat bolestí v krku jako od nachlazení s tím, že by tato bolest se občas vytratila a pak zase vrátila? Prosím o odpověď, zda-li Vás napadá možná příčina i řešení mého problému. Doktor na ORL evidentně nemá zájem se mými problémy zabývat a mě nejenom že bolest v krku už obtěžuje, ale taky dost stresuje, protože nevím, o co se jedná a proč se ji nemůžu zbavit. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pane Jane. 2 měsíce trvající bolest v krku lze již těžko svést na čistě infekční problém (ale - byl Vám někdy proveden výtěr z krku?, s jakým výsledkem?, byly Vám provedeny nějaké krevní testy?), i když teoreticky může jít o opakovanou virovou infekci ( a také některé infekce, jako třeba EB virosa a podobné, mohou působit potíže poměrně dlouho...). Bolesti v krku mohou souviset i např. s alergií, gastroesophageálním refluxem aj. Je velmi nepravděpodobné, že by za problémem stálo nádorové onemocnění. Doporučuji se na postupu domlouvat s praktickým lékařem, který by měl sám se znalostí podrobností uvážit, zda je třeba nějaké další specializované vyšetření (event. konsultace jiného ORL lékaře).

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x