Opakující se faryngitidy

Dobrý den, už nějakou dobu (rok i více) se potýkám s opakujícími se faryngitidami, poslední dva měsíce se k tomu přidaly i potíže s nosem, mluvím teda ještě navíc přes noc a s přestávkami i silně smrkám. K tomu mě již celou dobu střídavě nepravidelně bolí některý z velkých kloubů. Jsem stále hrozně vyčerpaný a pálí mě oči. Myslím si, že vedu zdravý životní styl, pravidelně cvičím. Dle alergologie jsem v pořádku. Nedávno mi OL dle krevního testu zjistila pozitivní serologický nález na Chlamydiae pneumoniae - IgA a IgG a zvýšenou sedimentaci. Byl jsem proto odeslán na plicní, kde jsem dle jejich parametrů naprosto v pořádku. Proto mě odeslali na infekční. Tam mi paní doktorka řekla, že IgA a IgG jsou pouze paměťové protilátky a že jsem tedy v pořádku a dala mi jen imunoterapeutika (Luivac). Jako mikrobiologa mě překvapilo, že by někdo po více jak roce hledal u pacienta IgM protilátky, ale bylo mi řečeno, že se to prostě jinak neléčí a tělo si s tím nejspíš poradí samo. Díky častým faryngitidám jsem na ORL již bral dvoje ATB (klacid a azithromycin), vytíral krk jodem apod. Vše bez odezvy. Už jsem z toho všeho běhání hrozně unavený a nechápu, v čem je problém. Proto bych Vás chtěl poprosit, jestli není možnost se nejlépe v Brně obrátit na specialistu přes chlamydiové infekce (samotnému se mi to nepodařilo), nebo jestli Vás nenapadá nějaké jiné řešení mé situace. Mockrát Vám děkuji a přeji hezký den, JH

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pane Jakube. Příčin zánětu hltanu může být řada, nemusí se jednat ani o infekci. Chlamydie sice možným původcem potíží být může, snažit se to ale prokázat z krevních testů je velmi problematické, protože interpretace významu hladin protilátek z jednorázového odběru je prakticky nemožná (mírně přínosné je vyšetření párového séra, ale v případě dlouhodobých potíží také moc ne). Doporučuji tedy neupínat se k teorii o chlamydiích zcela pevně, pokud chcete mít jistotu, je třeba provést nějakou variantu přímého průkazu (např. PCR ze stěru sliznice) a řídit se podle toho - to považuji za rozhodně lepší než léčit se "naslepo". Obracejte se především na svého praktického lékaře, příslušné testy může provést on a efektivní antibiotika napsat kdyžtak také (pozoroval jste alespoň nějakou změnu po azitromycinu a Klacidu?, jak dlouho jste je bral?). Především by ale měl mít největší přehled o Vašem stavu celkově a dosavadních nálezech a dokáže tedy říci, zda nebylo něco podstatného přehlédnuto nebo opomenuto. Přeji brzké zlepšení stavu!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: