Opakující se infekce, padání vlasů

Dobrý den, je mi 23 let, posledního třičtvrtě roku se mi vrací záněty horních i dolních cest dýchacích ... rýmy, uzliny, kašel v dubnu jsem prodělala "akutní tonzilitidu" (doma jsem byla 2 měsíce, z toho měsíc jsem jen ležela, byla jsem hodně slabá a zhubla jsem 5 kg) týden 39-40°C teploty, které nešly stáhnout. Poté 10 dní injekce penicilinu (nakonec pendapon), během kterých se mi vylouplo na nohách erythema nodosum (na doporučení lákaře z prvu podáván brufen) erythema jsem již jednou prodělala v souvislosti s mononukleozou, tenkrát (asi 5 let zpátky) týden lěčení kortikoidy v nemocnici, po ukončení léčby mi bylo hodně mizerně a tentokrát jsem se léčby kortikoidy obávala, proto jsem kontaktovala pana Hoffmana http://www.patentnimedicina.cz/ který mi předepsal čínská antibiotika (konkrétně 012, 013 a chryzantémovou mast) a do měsíce erythema ustoupilo, zůstaly mi však rozsáhlé tmavě hnědé fleky, které reagují na teplo, když se namočí horkou vodou tak jakoby zčernaly (změní se v tmavě modré, ale už nebolí), tak mě napadá, jestli to vůbec bylo erythema nodosum, všude se totiž uvádí, že po něm nezůstávají kožní změny. Také po čínských antibiotikách ustoupil kašel a rýma a zmenšily se mi uzliny, které jsem asi měsíc měla hodně vystouplé (byly velikosti vejce a hodně citlivé). Po měsíci po "vyléčení" mě opět začal pálit nosohltan a přešlo to v zánět průdušnice/průdušek (nevím přesně), doktorka mi tvrdila, že jsem zdravá a tak s tím nic nedělala, tak jsem opět nasadila čínská antibiotika a vitamín C a do týdne mi bylo lépe, teď už mám jen lehkou rýmu a vykašlávám hleny, ted je to třetí týden od počátku zánětu průdušek a začaly mi ve velkém padat vlasy, denně minimálně 300 vlasů, někdy méně ale někdy i více. Mohla by jste mi prosím poradit, jestli si mám nechat udělat nějaká vyšetření nebo co mám vlastně dělat? Nepřijde mi v pořádku, abych byla každý měsíc nachlazená a padaly mi takovýto způsobem vlasy. Také mám poslední dobou problém, že se mi často točí hlava, hlavně, když se zvednu ze židle a podobně. Krev mi brali naposledy při tonzilitidě, ale jen na to, aby vyloučili mononukleozu a určili počet bílých krvinek v krvi. Mám nárok na nějaké komplexnější vyšetření? Popřípadě jaké? Ještě by asi stálo za zmínku, že mám již třetím rokem fibroademnomy v obou prsech, které se každý půl rok kontrolují sonem, bioopsii nebo nějaké bližší vyšetření mi nikdo nedělal, prý na něj nemám nárok. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobry den Erythema nodosum je mnohočetné kožní infiltráty (chorobné nahromadění zánětlivých buněk, zejména různých druhů bílých krvinek). Uzlíky jsou většinou bolestivé, mající na začátku červenou barvu, která postupně přechází do fialové až hnědé bavy. Vzniku uzlíků předchází mnohdy malátnost, únava, teploty. Nejčastějším spouštěčem bývá infekční onemocnění spůsobeno bakterii streptokokus - což je nakterie, která vyvolává onemocnění anginou. Čínské medicíně bohužel nerozumím, takže se k tomu nemůžu seriozně vyjádřit. Ale doporučila bych udělat kompletní imunologické vyšetření, rtg plic k vyloučení možného nálezu na plicích, posouzení eventuálně zvětšených uzlin. Erythema nodosum může být i prvním projevem Crohnovy nemoci. Proto opravdu doporučuji vyšetření u specialistu imunologa, který by vyloučil i jiné možné příčiny erythema nodosum. S pozdravem

MUDr. Gertruda Čápová
MUDr. Gertruda Čápová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Privátní plicní ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x