Opakující se "návaly strachu"

Dobrý den, nevím přesně jak to popsat,ale asi se u mně vyvíjí nějaký druh fobie.Už více než před půl rokem jsem mněla hodně stresové období a stávalo se mi že uprostřed obchoďáku s dvěma dětmi u vozíku jsem začala mít divné pocity,závratě,zatmění před očima,polilo mně teplo,bušilo mi srdce,musela jsem si sednout a po chvilce rozdýchání se sebrala a utekla odtamtud s dětma a bez nákupu.Stávalo se mi to i vklidu,při sledování televize, jezení obědu,budí mně to i v noci,cítím divné svědění nohou a neklid,rozbuší se mi srdce a jsem vystrašená,že to zas přišlo.Většinou mi zabere když se projdu rychlou chůzí,dýcham u otevřeného okna a snažím si říkat,že mi nic není,že je to jen psychika.Byla jsem na vyšetření u internisty,který konstatoval po vyšetření i biochemickém,že jsem v pořádku,že je to tetanie,napsal mi magnesko.Zlepšilo se to,teď ale po novém roce jsem mněla hodně problémy se zády,chodím tedy na rehabilitaci,jsem celá v křeči a mám zablokované co se dá...Píchli mi magnesko a týden jsem neuvěřitelně trpěla bolestmi zad a břicha,nedokázali si vysvětlit,proč mi tak je.Od té chvíle mám panickou hrůzu si cokoliv vzít,antikoncepci,vigantol(mám pry hodně nízký vit.D)dokonce i blbý sprej do nosu,hned mi začne být divně,mám strach,opět se to snažím rozdýchat.Mám to už čím dál tím častěji,i několikrát denně na mně příjde divný pocit s politím horka.Snažím se to na sobě nedát zdát a po chvíli to ustoupí,ale strašně mně to trápí a nevím co s tím.I doma s dětmi,když jsem sama a chlap je pryč,nebo když jdeme v rámci práce na seminář a já vím,že tam budu sedět v té přetopené místnosti a jen poslouchat.Vážně mám strach že mi už začíná "hrabat".Chlap si už tak myslí že jsem hypochondr a jiným se radši nesvěřuju,aby si to o mně taky nemysleli.Mám malé děti 3 a 1 a od nového roku jsem nastoupila na puluvazek do práce,mám dost stresu,ale to jsem mněla vždycky,když jsem studovala vysokou tak ve zkouškovém jsem byla hrozně ve stresu,ale nic takového mně neotravovalo.Nevím co s tím tak bych potřebovala poradit.Budu moc ráda za každou radu

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vážená paní v prvé řadě bych vám dopočučila, abyste vyhledala nějakého psychoterapeuta nebo psychiatra a psychoterapeuta v jedné osobě a to nejlépe takového, kterého vám někdo osobně doporučí. Myslím si, že vaše obtíže budou dobře řešitelné, avšak s vyhledáním odborné pomoci jistě neotálejte. Psychoterapeut si s vámi odborně pohovoří a po té nalezne vhodné intervence jak vám pomoci. Po internetu však nelze konkrétně radit co a jak dál. Problematika je totiž poměrně obtížná na diagnostiku a vyžaduje osobní návštěvu u odborníka. Držím vám palce a přeji vše dobré.

PhDr. Jana Müllerová
PhDr. Jana Müllerová

Specializace: Psychologie
Pracoviště: Psychologická pomoc Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Pozor na škrkavky!
Články: Pozor na škrkavky!
Škrkavka dětská, latinsky...
Trápí vás zácpa? Možná tělu chybí vitaminy
Články: Trápí vás zácpa? Možná tělu chybí vitaminy
Pokud máte potíže s tuhou...
Plané neštovice
Články: Plané neštovice
Varicella neboli plané...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Záněty močových cest: zadáno pro ženy
Články: Záněty močových cest: zadáno pro ženy
Zánět močových cest je...
Kvasinková infekce pochvy
Články: Kvasinková infekce pochvy
Kvasinková infekce pochvy...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: