Opakující se zánět středního ucha u miminka

Dobrý den,syna(dnes 7 měsíců) jsme nenechali očkovat proti pneumokokům, nyní -dnes,má už potřetí samovolně propíchlé ouško-stále stejné. Probíhá to stále stejně. Neklid, tentokrát i horečka(předtím bez teplot), moc nejí(převážně kojím), v noci špatně spí. Ve čtyřech měsících měl zánět průdušek-dostal ATB Augmin-měl teploty, kašel, rýmu. Od té doby do jeho 6-ti měsíců zdravý. Plně jsem kojila. Jedno odpoledne jsem zjistila, že mu z ucha vytekl hnis, na ORL nám píchli i druhé ucho, dostali jsme ATB Zinnat 5ml co 12h na 10 dní-uvedla jsem mylně lékaři, že měl dřív jiné ATB než Augmin. Po týdnu klidu znovu to samé, ze stejného ucha se spustil hnis, na ORL píchli opět i druhé ucho s tím, že je tam taky vyklenutý bubínek. Po kontrole na ORL prý vše ok. Dnes, 14 dní po druhém samovolném uvolnění hnisu opět z toho samého ucha ucha vytekl hnis. Volala jsem pediatrovi s tím, že jsme změnili názor a Prevenar bychom pro syna chtěli. Jak se postupuje v přpadě, kdy syn má pouze očkování proti TBC, které se špatně hojilo, tudíž není naočkovaný ani jednou hexavakcínou, ale dnes má 7 měsíců,tzn. nemá nárok na příspěvek od pojišťovny? Taky mě zajímá,jak je možné, že na ORL nás poslali domů s tím, že je vše v pořádku a ani ne 14 dní poté synovi opět praskne ucho? Poslední kontrolu měl 3!! dny po propíchnutí ouška. Nesleduje se tak malé dítě déle, aspoň týden po propíchnutí ouška? A ještě mám dotaz, za jak dlouho se může syn naočkovat v případě, že mu dnes vytekl hnis a první z hexavakcín jsme měli naplánovaný na přítí pátek? Moc děkuji za radu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, to, že se středoušní záněty opakují, není žádná výjimka a pokud se bubínek dobře zaceluje, pak opravdu není důvod, aby Vás ORL lékař sledoval delší dobu. Hexavakcínu bych odložila cca o 14 dní až měsíc od poslední otitidy. Co se týče Prevenaru, zde je vakcína částečně hrazena ze zdravotního pojištění pouze dětem, které očkování zahájí mezi 3.-5.měsícem věku, Váš syn sem tedy nespadá. Pokud by však měl syn otitidy opakovaně, proberte se svým praktickým lékařem možnost plné úhrady vakcíny pojišťovnou. Při příští otitidě doporučuji navíc provedení výtěru z ucha.

MUDr. Petra Limrová
MUDr. Petra Limrová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Nemocnice Hořovice

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: