Opar na oku v těhoteství a horečky

Dobrý den, mám velkou prosbu, od pěti let trpím na opary na oku (víčko, vždy stejné místo). První dva dny vždy s teplotou 37 - 38 a velkými bolestmi hlavy. Standardně používám Zovirax a Paralen. Po potratu (v 9. týdnu, předním jsem prodělala herpes) používám jen zinkovou mast. Opary se opakují každý měsíc. O miminko se snažíme dál. Chtěla bych poprosit o radu, zda je možné užívat antivirotika (tablety i mast) v případě raného těhotenství? Zda nemohou nějak uškodit. Jak léčit opar již v těhotenství? Zda nemůže opar ohrozit plod, resp. spíše plod ohrozí stav horeček a bolestí hlavy (migréna) než samotný opar?Jak oparu předcházet popř. jak se léčit v těhotenství. Je opar dědičný? Poslední dotaz, je možné předávkování vitamínem B? kolik ho mohu max. brát? Děkuji moc za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Zovirax mast můžete užívat i v rané graviditě, účinná látka tohoto přípravku není na seznamu teratogenních léků. Problém by tak neměl být ani při užívání tablet, užívejte je však vždy po poradě s lékařem. K ohrožení plodu při výsevu oparu v graviditě nedochází, lze také předpokládat, že vývoj plodu neohrozí ani jednodenní zvýšená teplota a už vůbec ne bolest hlavy. Opar dědičný není, je to virové onemocnění. K výsevu oparu obvykle dochází při oslabení organismu, např. stresem, nachlazením, při menstruaci atd. V rámci prevence je vhodné předcházet takovým situacím. Vitamín B je vitamín rozpustný ve vodě, nelze se s ním předávkovat, případné nadbytečné množství vyloučíte močí. Můžete užívat 3 tablety B-komplexu denně.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: