Opar na rtu a mozna nakaza novorozence

Dobry den, od stredy beru Xorimax 500 mg a kojim 11. denni dite. Vcera vecer se mi na rtu vytvoril opar. Zrovna jsem dite kojela. Vecer pri cisteni zubu mi opar praskl. Potrela jsem ho tea tree olejickem. Dite nepusinkuju, ale i tak by mne zajimalo, jestli ho ode mne muze chytit. Je podle Vas vhodna rouska? Dekuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Rouška toho v tomto případě moc neochrání. Velice rizikový je přenos prsty a slinami- je správné, že děťátko nelíbáte a to nejen kolem sliznic- ústa, nos, oči, ale v době výsevu oparu nejlépe vůbec. Důležitá je ale i hygiena rukou, pečlivě ostříhané nehty na minimum, protože se nákaza může přenést i mimovolním kontaktem vaší ruky s oparem a pak s miminkem. Též neolizujte dudlíky a jiné věci, které přicházejí do kontaktu s mininkem. Pro novorozence může být nákaza velice nebezpečná. Ošetřete si raději opar mastí z lékárny, Tea tree ložisko jen vysuší. Nepíšete, proč užíváte antibiotika, pokud pro infekci dýchacích cest, pak byla rouška na kojení na začátku Vašeho onemocnění na místě, nyní byste již měla být zaléčena a tudíž pro miminko po této stránce neinfekční.

MUDr. Jana Nováková
MUDr. Jana Nováková

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Praktický lékař pro děti a dorost, Liberec

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: