Opar u miminka

Dobrý den, mám půlročního chlapečka a bohužel jej chovala jedna nezodpovědná teta, která měla opar a já jsem si toho všimla až jej měla v náručí. Je možné, že se mohl malý nakazit? A jak by se to u tak malého dítěte projevilo, jaké jsou první příznaky, dle kterých bych to mola poznat a jít okamžitě k lékaři? Co pak s tím, pokud by bylo podezření? Já sama na opary trpím a měla jsem je i v těhotenství. Mám o synka velký strach, protože se narodil o dva měsíce dříve a navíc jsem o dvě miminka v předchozích těhotenstvích přišla. Velmi děkuji za Vaši odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Renato. Nakazit by se samozřejmě mohl, i když si nemyslím, že by to bylo moc pravděpodobné. Nákaza virem oparu, čili virem HSV, probíhá většinou přímým kontaktem, ne vzduchem. Projevit by se nákaza mohla přítomností aftů v dutině ústní, nazýváme to herpetickou gingivostomatitidou, a teplotami. V případě horeček zajděte s chlapcem na vyšetření ke svému praktickéhu lékaři. Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Nehtová rovnátka – bezbolestné řešení zarůstajících nehtů
Články: Nehtová rovnátka – bezbolestné řešení zarůstajících nehtů
Tahle potíž dokáže člověka...
Hyperfunkce štítné žlázy
Články: Hyperfunkce štítné žlázy
Hypertyreóza vzniká při...
I lidé malého vzrůstu mohou dělat vysněné povolání
Články: I lidé malého vzrůstu mohou dělat vysněné povolání
Lidé s menším vzrůstem sice...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Vyšetření sluchu
Články: Vyšetření sluchu
Co vše má obsahovat...
Vyšetření osteoporózy
Články: Vyšetření osteoporózy
Cílem vyšetřovacích metod u...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: