Operace

Dobrý den. Před 14 dny jsem byl operován pro zánět slepého střeva. Operace proběhla klasicky. Po několika dnech jsem dostal vysoké horečky, rána hodně bolela. Po vyšetřeních mi bylo řečeno, že se v ráně vytvořil podkožní absces a tudíž musím jít opět na sál(tuším, že říkali něco o anaerobních bakterií). Byly mi zavedeny dreny a nasazené antibiotika. Horečka mi klesla a po pár dnech jsem byl propuštěn do domácího léčení. Doma jsem kromě bolesti, která se dařila utlumit Nalgesinem, měl problémy se stravou. Když jsem snědl něco mimo banán nebo suchý rohlík, bylo mi špatně. Dnes jsem byl na kontrole, své problémy jsem řekl a bylo mi řečeno, že se vše upraví, že to chce čas. Laboratorní testy zjistily, že mám vysoké CRP – 240 a leukocyty – 32 a tudíž mi nasadili další ATB. Dostal jsem Penicilin. Teploty mám už několik dní stejné,pouze zvýšené – 37,5, jsem ale hodně unavený, ráno docela dost bolí, ale s prášky se to dá a co se týče jídla vyzvracím téměř vše. Proto poslední dobou je moje strava pouze banán a suchý rohlík konzumovaných po malém množství.I když i po tomhle mi je těžko, alespoň to udržím v sobě. Proto bych se chtěl zeptat, co si o tom myslíte Vy, zda je tento stav po operaci normální a zda se vše upraví?. Popřípadě jaké jídlo bych měl konzumovat, abych předešel těmto žaludečním potížím? Myslíte si, že další antibiotika byly opravdu nutné? A dnes jsem se zapomněl zeptat, zda bych mohl už začít chodit do školy? Nechci nějak zbytečně zameškávat přednášky. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Tomáši. Nemohu posoudit Váš konkrétní případ bez toho, aniž bych Vás celkově vyšetřil a znal více podrobností. Obecně je však možné a stává se, že po operaci dojde například k vytvoření abscesového ložiska, jako se to stalo u Vás. Pak je nejvhornější zopakovat chirurgický přístup, ložisko sanovat vč. drenáže a nasadit specifická ATB. Pokud jste měl i po 14 dnech obtíže a vysoké CRP přes 240, myslím si, že už je to velmi dlouhá doba od operační revize, abyste měl tento typ obtíží a takové laboratorní výsledky. V takovém případě bych zřejmě zopakoval minimálně ultrazvukové vyšetření a možná indikoval i CT vyšetření, abych vyloučil, že zánětlivý proces přetrvává. Rovněž další ATB bych volil specificky, pokud bylo možné odebrat nějaké vzorky. Od výsledku by se teprve odvíjelo mé rozhodnutí, zda už jste připraven k nástupu do školy. V případě, že by zánět nebyl ještě dořešen, pak bych zcela jistě volil minimálně domácí klid, spíše však rehospitalizaci a dovyšetřní. Doufám, že se Vám v době mé odpovědi již daří lépe.

MUDr. Tomáš Šebek
MUDr. Tomáš Šebek

Specializace: Chirurgie zaměřená na laparoskopické operace
Pracoviště: Chirurgické oddělení Nemocnice Na Františku

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: