Operace a léčba achilovky

Dne 8.5. mě při fotbale (udělal jsem pouze krok dozadu) ruplo v achilovce a už mě veli do nemocnice. Asi za hodinu a půl od úrazu už jsem byl na sále. 11 dní jsem ležel se sádrou až k zadku a pak mě vyndali stehy a zkrátili dlahu a přesádrovali na celkovou sádru. Po 14 dnech mě sádru sundali a nohu dali do pravého úhlu a na dalších 14 dní zasádrovali. Když jsem jim říkal, že mám problém s palcem, který zvrchu vůbec necítím tak mě jen oznámili, že to časem bude OK, že jsem měl jen moc napevno sádru a ta mě tlačila. Dnes, ale po přesádrování ovšem palec a okolí směrem k nártu cítím asi tak jako když si přeležíte ruku do mrtvolna a pak si na něj sáhnete. Nevím nevím jestli je to OK a jestli to opravdu časem zase bude v pohodě nebo mám v haji nervy okolo nártu a směrem k palci. Vše je jen na vrchní části. Přijde mi, že i v palci mám takové napnutí? Poradíte mi co nyní mám dělat nebo je to normálka ? Vlastně, když mě partnerka píchá svým ostrým nechtem do palce a nártu, tak cítím jen lehký dotek zdálky a to má ostré nehty. Mám jen strach aby to do doby,kdy mě mají sundat sádru úplně (7 dní) jsem neztratil citlivost napořád. Vlastně palec a část nártu (cca 3cm) už mám bez sádry a bylo to tam otlačené (červené až do modra) a postup citlivosti na těchto místech je zanedbatelný. Je třeba ještě možné, že mě to pod sádrou někde v oblasti nártu tlačí aniž bych to pociťoval ? Mám kontaktovat znovu lékaře, že není velká změna ? Mám strach aby si nemysleli, že je pořád otravuji a vymýšlím si nebo to mám vydržet až do sundání - 19.6. Je normální aby mě vždy, když třeba chvilku sedím nebo stojím, aby mě prsty a ta část nártu, která je bez sádry, natekla a zbarvila se do červena až tmavočervena ? Stane se tak už do 2 min. Je toho hodně na zodpovězení, ale mám sádru a vůbec úraz poprvé.

Odpověď odborníka:

Bylo by na místě sádru kompletně odstranit, dnes je 13. a čekat do 19.6 je asi již nepodsatatné. Lékař vám patrně vyhoví. Dále bude potřeba provést i neurologické vyšetření a vyšetření vodivosti nervů vyšetření EMG. Podle výsledku potom léčba. Lze předpokládat, že se bude jednat jen o nervové zhmoždění, které během 3 měsíců zcela odezní. Zhmoždění mohlo být způsobeno i úrazem. Bližší může opsvětlit EMG. Proto zajděte na chirurgii, kde vám byla sádra přiložena. Váhání není na místě.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x