Operace bederní páteře

Dobrý den. Potřeboval bych radu a znát Váš názor. Moje diagnoza je: Spondyolistéza L5/S1 I.st s lýzou oblouku L5, široké protruze disku L5/S1 zasahující intraforaminálně, více vpravo s útlakem kořene L5 vpravo, vlevo pouze v dotyku s kořene L5. Dle CT: L4/5 .- dorzální protruze disku 4 mm do k.p, k.p. o foramina norm. šíře L5/S1 - spondyolistéza L5 s ventrál. posunem obratl těla o 8 mm se spondyolýzou oblouku, laterární protruze disku vpravo, prominuje do celého pravého foramina, vlevo do kaudál. 1/3 foramina, k.p. norm. šíře. Moje problémy s tímto souvisí v tom, že při větší námaze mám bolesti v pravé noze . a v klidu občasné brnění nohy. Bolest zatím není nikterak nesnesitelná, ale spíše nepříjemná. Lékař z neurochirurgie mi poslal na operační zákrok ( fixace obratle a úprava plotýnky) . Chtěl jsem se Vás zeptat, zda-li je možná ještě jiná alternativa (než fixace obratle) , př. konzervativní léčba, cvičení apod... (podstoupil jsem cca asi 10 rehabilitací, ... vířivá vana, el. proudy, cvičení vnitřního svalstva). Bolesti se trochu zmírnili, i tíj, že jsem zvolnil v namáhavých aktivitách.. Moc děkuji za Váš názor. S pozdravem Michal

Odpověď odborníka:

Pokud chcete očekávat nějaké zlepšení po "cvičení" musíte na sobě pracovat 3-6 měsíců . 10 rehabilitaci určitě situaci nezachrání. Pokud máte nadváhu - shodit. Pokud máte nedostatek pohybu - začít se hýbat ( chůze). Pokud jsou vaše potíže v intenzitě , kterou popisujete , není důvod s operací nikterak spěchat.

MUDr. Tomáš Vilhelm
MUDr. Tomáš Vilhelm

Specializace: Rehabilitace
Pracoviště: VERTEBRA

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
  • Frenuloplastika Chtel bych se tedy zeptat, co to je frenuloplastika a na...
 
Naposledy čtené: