Operace cyst

Prosím o Vaše laskavé posouzení, zda je nyní vhodné provádět v mém případě (je mi 50 let)operaci cyst o velikosti 4,5 cm a 6 cm (každá na jiném vaječníku), když se v současné době léčím na imunologii s těmito diag..A Staphylococcus aur., methicilin rezistentní(MRSA). Dokončuji terapii Luivacem. Sedimentace: 1.hod 25 mm, 2. hod 50 mm Mimo jiné u mě byl zjištěn sekundární deficit celulární složky imunity D 84.9 a deficit MBL - homozygotní (LX A/HY D) D 84.1. (Asi před 5 lety) Dále jsem před týdnem dokončila terapii na hematologii - Ferrlecit žilně 10 x pro chudokrevnost. V posledním roce mám částé záněty všeho, špatně se mi hojí veškeré rány a mám i dost problémy s banálními zákroky u zubního lékaře. Velká únava a vyčerpání. V případě cyst nemám žádné velké obtíže, jen moje lékařka je chce odstranit preventivně. Na moje diagnózy a nynější zdravotní stav a nálezy z imunologie a hematologie nereagovala nijak, jen mi termín odložila přes prázdniny na září. Nebylo by přece jen vhodnější počkat na kontrolní stěry, jestli se přeléčil MRSA a počkat až se tělo lépe připraví na případnou operaci? Nechtěla bych při operaci riskovat nějaký problém, když vím že mi v současné době nezabírá většina antibiotik, jak mě informoval imunolog.Lékařka se vyjadřovala tak, že s těmito diag. se dá normálně provést operace. Prosím tedy o Váš názor, jestli byste Vy jako lékař z oboru přece jen operaci neodložila. A opravdu se vždy musí volit operativní zákrok? Neexistuje třeba i jiný způsob léčby? Moc děkuji za Vaši pomoc a rady.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, operace cyst probíhá v naprosté většině případů zcela bez komplikací. Na vaše další diagnozy by jistě byl brán ohled a byla byste k operaci zajištěna /např. antibiotiky či krevními transfuzemi,../. Preventivní odstranění cyst ve vašem věku a vzhledem k velikosti cyst je rozumné, cysty je velice vhodné posoudit histologicky, což lze samozřejmě jen při jejich odstranění.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x