Operace kolena

Zhruba před 4 týdny jsem podstoupila artroskopickou operaci kolene. Při této operaci mi byly obroušený nárůstky na chrupavce, byla mi zjištěna ruptura předního křížového vazu, který však byl již přirostlý a dále mi byla zjištěna chybějící chrupavka v rozsahu 2x2 cm na stehení kosti. Při operaci mi byly zasekány do kosti otvory s tím, že pod krví se může vytvořit nová chrupavka. Bylo mi ale řečeno, že mám nohu 4 týdny odlehčovat o berlích, aby nedošlo pří chůzi k vytlačování krve z kolena. Můj ošetřující lékař mi 4 týdny doporučil na nohu vůbec nestoupat, pak ji zatěžovat do váhy 30kg. Po 6 týdnech mám jít k němu na kontrolu a bylo mi řečeno, že mi začne píchat do kolena 5 injekcí Hyalganu, jednu týdně. Ještě v době, kdy mi budou aplikovány tyto injekce prý mám nohu odlehčovat a používat berle. Tato doba rekonvalescence s berlemi mi přijde dlouhá oproti tomu, co mi bylo řečeno při operaci. V současné době je koleno nebolestivé, ohyb již zcela normální(4 týdny od operace). Prosím o Váš názor na dobu používání berlí a odlehčování kolena při chůzi ? Komu mám věřit, operatérům nebo ošetřujícímu lékaři? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Asi oba chtějí váš prospěch. Po 4 týdnech je již možno po bytě zatěžovat, pokud operatér neřekne jinak, a venku po 6 ti týdnech. Odlehčení pro koleno po tomto zákroku je vždy užitečné.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: