Operace kolene

Dobrý den pane doktore, jsem 4 týdny po operaci. Před operací jsem 3 týdny měla koleno v ortéze a nechodila jsem. Moje diagnosa: S835 cont.margo med.patel.laes.chondr.CFM,laes. subtot.LCA sin. Výkon: ASK debridement CFM, ASK parc resekce Hoffova tělesa a volných vláken LCA. Můj doktor mě říkal, že jsem měla velký otok Hoffova tělesa,které musel zčásti odebrat a prasklou chrupavku, kterou obrousil, dále pohmožděninu na čéšče a prasklý vaz ze 2/3. Jsem 4 týdny po operaci, 2 týdny chodím na rehabilitace, cvičím doma, ale stále cítím tlak v koleni při zátěži. KOleno vůbec nepropnu, cítím tlak za a pod čéškou, tlak v zadní části kolene. Ohnu max 95 stupnů. Pořád cítím blok. Chodím již bez berlí, ale bez propnutí kolene to jde těžko, cítím stále ten tlak v koleni. Koleno mám lehce teplé, v oblasti jizev a pod čéškou lehce oteklé. Čím to je způsobené? už jsem z toho zoufalá, každý den poctivě cvičím, ale za chvíli koleno zase ztuhne a ráno jsem zase na začátku. Ještě se mě stává, že když koleno propínám a pak ho mám hned ohnout, tak mě pod čéškou něco přeskočí a bolí to..takové jakoby brnknutí.Nevím, jestli mám pracovat usilovně na propnutí kolene a nebo ho nechat v klidu, až ustoupí otok v oblasti Hoffova tělesa. Punkci mě nikdy nedělali, vždy řekli, že otok je mírný. Přeji pěkný den a děkuji Vám.... Andrea

Odpověď odborníka:

Jednalo se o poškození více struktur kolena, poškození kloubní chrupavky.Samotná artroskopie, která byla provedena je dalším zásahem i přesto, že má poškození reparovat, napravovat. Rehabilitace je při takových poškozeních zdlouhavá, ale postupuje přesto pomalu k většímu rozsahu hybnosti, protože hlavní struktury měkkých tkání kolena byly zachovány a ošetřeny. na místě je opakovaná kontrola operatérem, spolupráce s rehabilitačním lékařem a poctivé cvičení na rehabilitaci. Je třeba konsultovat s artroskopistou, nakolik již byly přítomny možné i třeba nevelké artrotické změny v koleně. V krátké budoucnosti je možno zvážit aplikaci nitrokloubních injekcí obsahující kyselinu hyaluronovou, případně aplikace kortikoidů. Sníží zánětlivou reakci a umožní zvětšení rozsahu hybnosti.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x