Operace kolene

Dobrý den, již několik let trpím bolestmi kolen, občasnými otoky a občas i modřinami, zároveň si díky těmto problémům nerovnoměrně sešlapávám chodidla a špatně našlapuji. Asi před dvěma lety jsem byla na vyšetření, kde mi bylo řečeno, že se jedná o povolené kloubní vazy, následkem čehož se mi o sebe dřou chrupavky, jejichž stav se bude postupem času rapidně horšit. Jediným možným řešením je údajně operace - plastika vazu a popřípadě i výměna kloubu. Paní doktorka mi doporučila užívat léky na podporu chrupavky typu GS Kondro apod., samozřejmě byly bez efektu. V posledních měsících se stav jednoho kolene výrazně zhoršil, dělá mi problém jen obyčejný turecký sed, kleknout si nebo dřepět, v kolenu je nepříjemná bolest a tlak ven z kolene směrem k čéšce. Mám obavy, jak velký zásah do kolene by tato operace obnášela? Je mi 20 let a na operaci chci jít až v nejnutnějším případě, ne však až příliš pozdě.

Odpověď odborníka:

Potíže, které popisujete nasvědčují možné chondropatii čéšky nebo chrupavky kloubu kolenního. Váš stav vyžaduje velmi komplexní ortopedické vyšetření kolena včetně rtg případně provedení dalších vyšetřovacích zobrazovacích metod. Posouzení stavu svalového aparátu končetin, rozsahu hybnosti. Chondropatie je stav málo vyzrálé do jisté míry mladé kl. chrupavky, kde se po přetížení i třeba sportem mohou objevit nejen otok, prosáknutí tkáně, ale i drobné trhlinky v chrupavce. Stav je třeba léčit omezením přetížení, dostatkem vitaminu D a vápníku. Léčba kje zdlouhavá a spíše vyjímečně se uplatňují operační metody. Spíše e obrátit na rehabilitaci a její léčbu. Jinak se podrobně domluvte se svým ortopedem, ktereý koleno i zobrazovací výsledky kloubu vidí.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: