Operace krční páteře

Přeji krásné dobré ráno, Prosila bych o informaci a dle kontrolního nálezu po 3 letech kdy se potíže s krční páteří zhoršují. 38 let, 178 cm/72 kg, sportovně aktivní je minulostí:o(( Páteřní kanál je primárně stenotický v úrovni obratlového těla C4 dosahuje průměru 11 mm. V etáži C4-5 je páteřní kanál redukovaný na cca 9 mm prominující meziobratlovou ploténkou. Dorzolaterální hrany obratlů jsou přihroceny osteoproduktiivními změnami I.v.f. foramina jsou volná. V úrovni C5-6 masa chondrotické ploténky redukuje průsvit páteřního kanálu 8 mm zasahuje mediolaterálně vpravo a komprimuje odstup kořene C6. V úrovni C6-7 protruduje meziobratlová ploténka do páteřního kanálu c šíři do 3 mm mediálně. Páteřní kanál je redukovaný na cca 10 mm I. v. foramina jsou volná. Strukturální ani ložiskové změny nejsou patrné. Závěrem: Primární stenóza páteřního kanálu Hernie meziobratlové ploténky C4-5 s drobnými dorzolater. Osteofyty a sek. Stenosou páteřního kanálu. Mediolaterální pravostranná hernie disku C5-6 se sek. Stenosou páteřního kanálu a kompresí odstupujícího kořene C6 Protruse disku C6-7. V současné době se potíže zhoršují, snížená citlivost palce a ukazováčku pravé ruky, při pohybech natažené ruky, či lehkého záklonu brní celá ruka, na které je patrná změna barvy i teploty, přidává se tik do prstů i levého oka. Potíže se zhoršují i přes fyzioterapii, akupresuru i obstřik pod CT. Prosím o informaci případném spondylochirurgickém zákroku dle nálezu a předpokládané doby rekonvalescence. Děkuji D. H.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, určitě již máte operační řešení naplánované a pravděpodobně i vysvětleno, co bude řešeno. Podle obrázku a dat, bez vašeho neurologického vyšetření, předpokládám, že Vám navrhli uvolnění kanálu páteřního v rozsahu C4-6 předním přístupem. Pro Vás to znamená jizvu v jedné z ohybových vrásek vpředu na krku, po operaci může být přechodně nasazen fixační límec (některá pracoviště jej nepoužívají vůbec). Omezení pohybu šíje je doporučeno nejprve na dva měsíce, pak začínají rehabilitace. Lehké trénování může začít po ca 3 měsících a tehdy lze i znovu nastoupit do zaměstnání. Tréninková zátěž šíje je lépe až po půl roce nebo při průkazu kvalitního kostního zhojení operované části páteře. Samozřejmě záleží na Vašem celkovém stavu. To Vám ale určitě vysvětlí na neurochirurgickém pracovišti, které zvolíte.

MUDr. David Bludovský
MUDr. David Bludovský

Specializace: Neurochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: