Operace lca,lcp

dobrý den, v půlce dubna 2014 jsem při fotbale utrpěl úraz levého kolene. Spoluhráč šel do kotrmelce, a plnou vahou mi narazil do stojné nohy. až v listopadu proběhlo artroskopické vyšetření, viz příloha. Následně MGR, viz příloha. Našel jsem si soukromého lékaře, který bez váhání (ale i bez čtení vyšetření) naplánoval plastiku předního vazu. Nějak se mi to nezdálo, tak jsem si došel ještě na vyšetření do nemocnice. Tam mi řekli, že dle MGR mám přetržený i zadní vaz (zásuvka +-++), a že vzhledem k minimálnímu přínosu a složitosti operace, rehabilitace,.. mi operaci zadního ani předního vazu nedoporučují. Nyní nevím, co si o tom myslet. Jsem samozřejmě laik, ale dle mého na výsledku MGR je naopak napsáno, že PCL je bez porušené integrity - tedy nepřetržený. Moc děkuji za váš názor, případně radu jak mám postupovat. Děkuji Pavlík

Odpověď odborníka:

Dokumenmtaci jsem prostudoval. Artroskopické vyšetření ve své výtěžnosti má přednost před magnetickou rezonancí, je přesnější, nicméně obě vyšetření se v podstatě shodují. Důležitá je stabilita kolena, která by podle dokumentace měla být dostačující. Aniž bych koleno viděl domnívám se, že nová artroskopická operace není na místě. Nyní by se mělo pokračovat v intenzivní rehabilitaci, pohybová a fyzikální léčba, případně i lázeňská léčba. Po půl roce opětné ortopedické vyšetření ke zhodnocení stavu. Podle ní by měl být výsledek vyhovující, Částečně porušen přední zkřížený vaz postupně zbytní, pokud nedojde k dalšímu úrazu. Zadní zkřížený vaz se v 95 % neoperuje. Jinak konzultace s ortopedickým pracovištěm, které se na léčbu poranění kolena zaměřuje.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: