Operace nadledviny

Dobrý den, Jsem měsíc po retroperitone­oskopické operaci nadledviny pro adenom. Jizvy jsou malé, ale pořád mně bolí oklolo pravé ledviny jako by mi tam někdo kroutil pěstí. Jsem pořád unavená a po jakékoliv činnosti doma to hodně bolí, někdy je to až taková štiplavá bolest. Zajímalo by mně jak je to po odstranění nadledviny s hormonama, zatím beru Hydrokortizon 10 mg. Jaká je asi pravděpodobnost, že se udělá ten nádor i na druhé nadledvině, slyšela jsem názor, že se to stává po nějaké době často. Ják je to po operací s prací, mám ji fyzicky hodně těžkou a ještě v chladném prostředí. Zatím si vůbec nedovedu představit, že se k ní vrátím.Navíc jsem v posledním roce prodělala celkovou hysterektomii včetně odstravění obou vaječníků,operaci inkontinence.Mám psychosomatickou úzkostnou poruchu se subdepresivními stavy a tetani.K tomu hypertenzi,která byla pžed operací nadledviny velmi těžce zvládnutelná léky a taky těžkou hypokalémii.Jsem z toho všeho už zoufalá.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, dle Vámi zadaných údajů mi není úplně jasné, jestli byl Váš adenom nadledviny hormonálně aktivní (byť potíže před operací by mohly naznačovat, že ano, zejména, pokud se krevní tlak a hladiny draslíku pooperačně zlepšily). V takovém případě je náhlá absence nadbytku daného hormonu tělem někdy špatně vnímána, i když jeho nadbytek byl škodlivý. Hydrocortison je základním hormonem, který se dává v pooperačním období, někdy je nutno přidat i další hormon, vše ale závisí od původní konkrétní příčny operace a pak pooperačních hodnot krevního tlaku, hladin iontů v krvi a celkového stavu pacienta. Běžná substituční dávka je Hydrocortison 10 mg 1-1/2-0 tbl., samozřejmě se může i zvyšovat dle celkového stavu a potřeby zátěže (napr. pracovní, nemoci a pod), ale po dohodě s endokrinologem, aby se člověk opět nedostal do situace zbytečného předávkování. Stran rizika vytvoření se adenomu také na druhé nadledvině - opět závisí od původní diagnózy, nicméně nesouhlasím s tvrzením, že se jedná o častý jev. Pocity, které máte v oblasti pravé ledviny, by mohly souviset s tvorbou jízvovité tkáně v operační oblasti (pokud Vám tedy brali pravou nadledvinu, stranu jste neuvedla). Proces úplného zhojení tkání může zabrat i 6 měsíců. V případě, že by se k nepříjemným pocitům přidalo i nějaké zčervenání v dané oblasti, či horečka, je určite namístě hned vyhledat ošetřujícího chirurga. Co se týče Vašeho celkového stavu a jeho špatného vnímání, negativně se může samozřejmě podepisovat i Vámi uváděná úzkostní porucha, možná by nebylo naškodu konzultovat ošetřujícího lékaře ohledně nějaké uklidňující medikace. Hodně zdaru.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Po operaci nadledviny | Od: Petra | 18.10.2015 10:14
V září 2015 mi laparoskopicky odebrali levou
nadledvinu.Před jsem brala Amprilan 1-0-1
Lokren 1/2-0-0 Agen 1-0-1.Po operaci jsem měla
tlak kolem 120/70,někdy i nižší,tak jsem na
doporučení vysadila Agen.Ted mám tlak někdy i
150/100 nebo kolísavý,ale spíš vyšší.Je to
normální nebo mám podle vás zase Agen znovu
začít brát?Děkuji za radu.

reagovat
re:Po operaci nadledviny | Od: uLékaře.cz | 19.10.2015 14:00
Dobrý den, děkujeme za dotaz. Avšak aby Vám lékař
mohl odpovědět, poprosím Vás, abyste dotaz
zkopíroval a vložil jej přímo do poradny na těchto
stránkách:http://www.ulekare.cz/poradna-
rozcestnik.
V poradně se Vám bude lékař věnovat.

Děkujeme a doufáme, že vše bude v pořádku.
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: