Operace nadledviny

Dobrý den paní doktorko, jsem 6 týdnů po retroperitoneoskopické adrenalektomii pravé nadledviny pro hormonálně aktivní adenom. Operace proběhla bez komplikací, ale pořád mám bolesti v oblasti beder a hlavně v oblasti pravé ledviny. Nejsem schopná žádné fyzické zátěže a problém mi dělají i běžné domácí práce. Jsem neustále unavená a někdy mám pocit, že každou chvíli omdlím. Užívám Hydrokortizon 10mg půl tbl ráno, Betaloc Sr 200 půl tbl ráno, Micardis plus 1 tbl ráno, Verospiron 50 1 ráno a 1 večer, Presid 10mg večer, Asentra 50mg ráno. Krevní tlak se z hodnot okolo 190/120 upravil a je většinou 120/80 ale občas jsou hodnoty i okolo 160/100 nebo naopak nízké 90/60. To jsou, ale extrémy. Před operací jsem měla i těžkou hypokalémii s hodnotami 2,1.V současné době normokalemie. Prosím Vás paní doktorko, zajímalo by mně jestli po takovéto operaci je nějaké omezení co se týká pracovní zátěže, myslím tím tahání břemen atd.. Momentálně si to vůbec nedokážu představit. V posledním roce jsem navíc prodělala LAVH a další 4 gynekol. operace a 2 operace kolena. Myslela jsem si, že po této operaci budu fit, ale zatím se necítím vůbec dobře. Moc Vám děkuji za rady.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Martino. Vaše únava po odstánění adenomu nadledviny nejspíš pramění i z toho, že odstráněním feochromocytomu došlo k prudkému poklesu tlaku. Vaše tělo bylo nastaveno dlouhodobě na extrémně vysoké hodnoty,a nyní po odstránění příčiny hypertenze tlak poklesl skoro do mezí normy, a tělu je potřebné dopřát čas, aby se adaptovalo.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: