Operace, neoperace?

Dobrý den, přála bych si, prosím, odpověd od MUDr. Milana Navrátila. Vážený pane doktore, před dvěma lety jsem Vám psala ohledně přítelovy drobné varikokély, Vaší odpovědí jste nás nadmíru uklidnil. Ještě jednou, moc děkuji. Vážím si toho! Situace se po dvou letech poměrně změnila, zhoršila a přítelovi (20 let) diagnostikovali progresivní levostrannou varikokélu již 2.- 3. stupně. (Mívá tahavé bolesti levého varlete, bolest při jeho dotyku a občasné křeče ve spodní části břicha). Vše je samozřejmě zatím únosné, i když pro přítele zcela nepříjemné. Přítel zpozorovat zhoršení stavu na základě každodenního posilování břišních svalů. Nyní je na doporučení lékaře objednán na spermiogram, různá předoperační vyšetření a poté na samotnou operaci, nebot mu pan doktor řekl, že by za tři roky mohl levé varle zkrátka vyhodit. Ale jestli to třeba nebyl jen jeho hloupý žert....Tento pak doktor nedělal přítelovi ani ultrazvuk, přítel přišel k němu jen na doporučení jiného lékaře (ten mu ultrazvuk však dělal), aby mu pomohl zhodnotit přítelovu varikokélu, zda je to již na operaci či ne. Vážený pane doktore, žádám Vás tedy o radu. Myslíte si, že je nyní operace opravdu nezbytná? Četla jsem zprávu od paní doktorky Michaely Bobelové, že neoperovaná varikokéla může vést i k neplodnosti, ale zároveň neplodnost může vzniknout i jako komplikace operace. Proto, prosím, omluvte mé obavy. Pročítala jsem si mnoho dotazů i diskuzí a ve většině jsem našla shodu. Několik můžu psalo, že po operaci varikokély se jejich stav výrazně zhoršil (znovuobjevení varikokély, vznik hydrokély, tedy dalších a dalších operací). Jsme mladý pár a jednou bychom chtěli mít děti. Co byste, prosím, viděl Vy jako nejlepší řešení pro jeho a zároven naši společnou budoucnost? Předem moc děkuji.

Odpověď odborníka:

Nemějte velké obavy. Pokud se varikokela zhoršuje a to urolog zjistí i vizuálním vyšetřením je operace na místě. Varikokela zhoršuje odvod krve z varlete a fyziologický průtok krve se takto operací zlepší i fyziologie varlete. Určitě tak nebezpečně se funkce varlete při varikokele nezhoršuje jaké jsou vaše obavy. Navíc muž má dvě varlata, která generickou funkci zajišťují. Samotná operace je deliíkátní, ale není nijak nebezpečná. Dořešte záležitost s vašim urologem.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: