Operace, panická porucha

Čeká mě operace žlučníku, trpím agorafobií a panickou poruchou, budu podstupovat operaci v jednodenním režimu. Přijet mám v den operace na 10 hod. Kdy bude přesně operace zatím nevím. Dojezd do nemocnice je cca 150 km. Jsem silná kuřačka - cca 20 cigaret. Mohu si ráno ještě dát 1-2 cigarety? Beru pravidelně Lexaurin cca 3 roky, každé ráno a večer. Mohu si ho vzít v den operace ráno nebo raději už ne. Strašně se bojím nervozity, že to neustojím a přijde záchvat. Může se lexaurin či neurol po operaci? Dále bych měla dotaz, jelikož se moje psychické problémy neustále zhoršují, chtěla bych ještě dát šanci antidepresivům, které by by byli vhodné - Deprex a Citalopram jsem nesnesla - bylo mi hrozně zle a přibrala jsem. Co třeba Asentra? Mohou se AD po vyndání žlučníku? Děkuji S.

Odpověď odborníka:

Simono,
samozřejmě nejlépe by bylo nekouřit vůbec, ale pokud by vás to mělo dostat do nepříjemné psychické kondice před operací, tak jedna cigareta vám neublíží. Co se týká lexaurinu, tak ten vezměte před operací až po poradě v nemocnici, po operaci již s jeho užitím nebude problém.
Co se týká antidepresiv tak jsou daleko vhodnější k léčbě vaší choroby, nejsou návyková jako lexaurin/neurol a mají méně nežádoucích účinků. Čili šanci bych jim určitě dal a znám spoustu pacientů s vaší diagnozou, kteří vámi udávanou Asentru tolerují a funguje jim dobře. AD se po operaci žlučníku užívat mohou.
S pozdravem

MUDr. Jiří Martinů
MUDr. Jiří Martinů

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Olomouc

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: