Operace páteře

Dobrý den, už od února 2016 mě trápí bolesti v bederní páteři, někdy byly velké, že jsem měla problémy s chůzí, jindy žádné. Vyhledala jsem rehabilitačního lékaře, který mi nařídil cvičit a plavat. Poslechla jsem ho a dělala jógu a pilates a taky plavala. Dokonce jsem byla na rehabilitacích, ale výsledek 0. V červenci mě začala trápit i levá noha, kterou jsem přes bolest zad někdy doslova tahala za sebou. A na začátku srpna mě doslova pálila levá hýždě tak, že jsem nebyla schopna pracovat a šla jsem na nemocenskou. Mám sedavé zaměstnání. To už jsem začala užívat léky k utišení bolesti, které se snažím brát jen v případě nesnesitelnosti. Neurolog mě poslal na CT, kde mi byla zjištěn posun ploténky 4,5 mm mezi L5/S1 a vypsal další rehabilitace. To už jsem ovšem nebyla schopna delší dobu ani sedět, ani ležet, ani stát. Když to šlo, cvičila jsem jemnou protahovací jógu, přišlo mi, že to pomáhalo. Mezitím jsem ještě 5 dní zkoušela poctivě cvičit Mc Kenzieho metodu, ale bolest se rozšířila do lýtka, proto jsem přestala. Pro kontrolu mě poslal na MR, kde mi zjistili toto: LS lordóza oploštělá, sinistrokonvexní skoliosa, incipientně spondylartroza. Osteochondroza L5/S1 Sek. spinální stenóza L4/L5 (kanál š.12,5 mm), L5/S1 (kanál š.9,9 mm). V seg L5/S1 vlevo paramediálně, preforaminálně hernie disku + 8,1 x 12,4 mm, bez sekvestru. Foraminostenóza bilat. nepřítomná. Neurolog mi po MR položil otázku, jestli bych nezvážila operaci. Po domluvě mě však nyní poslal do rehabilitačního centra (lázní), abych to ještě zkusila rozcvičit. Můj dotaz zní, na kolik je můj stav k operaci a jak bych s ní měla spěchat? Vzhledem k tomu, že nyní cítím tupou bolest už i ve šlapce (resp. šlapku na levé noze cítím méně) a celkově mi příjde, že se mi stav neustále rapidně zhoršuje, jestli by nebylo lepší rovnou řešit situaci operativně, než stav prodlužovat v lázních...? Nakolik vadí, že mi dlouhodobě ploténka utlačuje nervy?? Do operace se rozhodně nehrnu, ale mám obavy, jestli mě dlouhodobě se zhoršující stav nemůže ještě více ublížit? Budu moct mít po operaci děti? Předem velice děkuji za odpověď. Vera D

Odpověď odborníka:

Dobrý den, myslím, že uvažujete velmi rozumně. Zkuste se obrátit na neurochirurgy, ve Vašem kraji je nejblíže Zlínská nemocnice nebo Brno. Určitě se dohodnete na dalším postupu. Operace by asi opravdu mohla pomoci a lépe než lázeňská léčba. Je ale potřeba Vás vyšetřit přímo a vidět dosavadní snímky. Nejen číst popis. Stran plánování rodičovství nemusíte mít obavy. Přeji hodně štěstí ve volbě léčby.

MUDr. David Bludovský
MUDr. David Bludovský

Specializace: Neurochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x