Operace pateře nebo ne

Dobrý den,potřebovala bych znát váš názor.lékař mi před měsícem doporučil operaci dnes váhá nevím co mám dělat. osa páteře není vybočená,bederní lordóza je porušená posunem těla L5 ventrálně o 12 mm.Diskus L5/S1 je prakticky zaniklý,ostatní disky jsou obvyklého signálu a velikosti,zadníkonturu těla S1 nepřesahuje diskus páteřní kanál není zůžený.oblouk L5 je porušen oboustranně.zachycená část míchy je bez path. signálových změn.na durálním vaku neprokazují tlakové změny,drobné kořenové cysty v sakrální oblasti.v malé pánvi vlevo je 2 cm cystická septovaná struktura.chondróza disku L5/S1.páteřní kanál není zůžený ani v oblasti olistezy. ventrolistéza L5 l.-ll. stupně se spondylolýzou oblasti olistézy.patrně cystické ovarium vlevo.Děkuji za odpovědˇJANA

Odpověď odborníka:

Jedná se o opravdu významný posun, není divu, že byla doporučena operace. Pokud však klinický nález a reflexologie říká, že je možno stabilizovat situaci konzervativně, tzn." aktivně fyzioteraoeuticky a cvičením, pak je to jistě ta rozumnější vafrianta. Přesnou symptomatologii a klinické vyšetření neznám, takže těžko posuzovat, to bych Vás musel vidět. V postupu lékaře, který váhá s indikací operace však není nic neobvyklého, jen by Vám to měl lépe vysvětlit, event. dokázat dobře poradit v oné konzervativníé léčbě, jednoduchá nebude. Bude třeba léakře, který tuto aktivní fyzioterapii je schopen provádět, jedná s eo rizikový terén pro běžného fyzioterapeuta, ten by byl nedostatečně aktivní. Souučasně dle zácviku opravdu intenzivně cvičit..ALE dle situace, nelze paušálně dle nějaké setstavy cviků...

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: