Operace patní kosti

Mám prokázanou ostruhu patní kosti. Léčba ultrazvukem, obstřiky, rázovou vlnou a ozařováním je zcela bez efektu. Pro mi bylo ortopedem navrhnuta mikroinvazivní operace, při které dojde k obroušení ostruhy a částečnému přetětí vazivových úponů. (jedná se o spodní ostruhu). Na internetu k tomuto tématu jsem našel pouze poznámku, že se jedná o krajní řešení s diskutabilními výsledky. Já si však diskutabilní výsledky nemohu dovolit! Pokud by po operaci nastal ještě horší stav než před ní, přijdu o práci a skončím pod mostem. Jak je to tedy s diskutabilitou tohoto zákroku? Dále mně velmi zajímá, zda se za nějaký čas po operaci neprojeví částečné přetětí vazivových úponů zřícením klenby nohy, nebo přetěžováním ostatních částí nohy se vznikem dalších závažných problémů někde jinde. V tom případě bych se pokusil stávající bolest raději vydržet. Taky by mě zajímalo, jestli může bolest po několika letech třebas ustoupit, či zda jejím neléčením si mohu přivodit další komplikace.

Odpověď odborníka:

Otázek bylo položeno několik a není na ně jednoznačná odpověď. Ostruha je většinou jen částečnou příčinou potíží v oblasti paty, častěji je potíž v úponu Achillovy šlachy, dosti často zde dochází k entezopatii, to jest zánětlivým změnám v úponu šlachy, které se projevují bolestí. Někdy jsou i změny v konci A. šlachy, tendinoza. Proto výsledky léčby jsou nejednoznačné. Samotný zákrok skutečně ne všem přinese jednoznačnou úlevu, kdyby tomu tak bylo tak by se také jednoznačně u všech pacientů trpících těmito potížemi prováděl. Ke zhoršení hybnost končetiny nebo zborcení podélné klenby jistě nedojde. Na vašem místě bych ještě absolvoval léčbu rtg ozářením patní kosti a dolní části A. šlachy. Někdy pomůže i obstřik vlastní krevní plasmou, která je obohacena vlastními destičkami, metoda ACP nebo PRP, metodu , ale nehradí pojišťovna. Většina ortopedů metodu aplikuje. Jinak se poraďte se svým ortopedem podle bolesti a nálezu jak při vyšetření tak na rtg případně ještě diagnostickém ultrazvuku. Následně pohybová léčba na rehabilitaci.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: