Operace šedého zákalu

Prosím o informaci, jakou komplikaci může způsobit angiosclerosis retinae při operaci šedého zákalu. Mám 8 let diabetes II. typu , hodnoty kolem 7, léčím se Stadametem, půl tablety ráno a půl večer. Je mi 76 let. Obávám se, zda operace není při uvedeném nálezu příliš riskantní. Děkuji Vám za odpověď. Věra

Odpověď odborníka:

Dobrý den paní Věro. Na Váš dotaz, zda není operace šedého zákalu příliš riskantní, pokud máte diabetes a postežení tepen oka ve smyslu angiosklerois retinae bych odpověděl asi takto: čeští lékaři jsou většinou dobří, a očaři patří mezi nejlepší z nás. Pokud by Vám tedy oční lékař doporučil operaci šedého zákalu, jsem zcela přesvědčen, že neexistuje riziko, které by zásadním způsobem tuto operaci znemožnilo. Naopak: pokud byste měla zhoršený zrak při cukrovce a navíce naprosto neprůhledné čočky vlivem pokročilého šedého zákalu, neuvidíte nic, a Váš život bude těžce omezen. Ztrátu zraku snášíme opravdu těžce. Jestli Vám Váš oční lékař doporučil tento zákrok, nebojte se prosím a pravděpodobně budete překvapena, že uvidíte výrazně lépe. Nebudu Vám vyjmenovávat veškerá rizika: myslím, že by Vás jen zbytečně dělila, pro příklad jen - samozřejmě, když přecházíme ulici, je vysoké riziko, že nás přejede auto.... ale to přeci každý víme. A vlastně naopak - pokud po operaci uvidíte lépe, pak se zrovna toto riziko - že přehlédnete auto na ulici sníží! Přeji krásný den! KK

MUDr. Karel Kubát
MUDr. Karel Kubát

Specializace: Intenzivní medicína
Pracoviště: Centrum pro závislé na nikotinu

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x