Operace štítné žlázy

Dobrý den, potřebovala bych radu. Navštěvuji endokrinologa a údajně mám na krku přímo balvany. Sono štítné žlázy: vPL mediáálně největší uzel komplex. echostruktury 13x13x14mm, dále od něj o prům 11mm,zbytek obou laloků s dif. drobně uzlovou přestvbou, více I.dy, PL 27x24x38 mm- objem14,4 ml, LL 24X18X40mm- objem 8,9 ml, istmus 8,7, vpravo v difurkaci nesups. LU 7x4mm, bez detekce adeomu parythyereoidey. Vím, že moje štítná žláza je na tom opravdu špatně. Chtěla bych hlavně vědět jaké mohou nastat komplikace při a následně po operaci?? Četla jsem něco o porušení hlasivek... A ráda bych se do rukou svěřila opravdu odborníkům.. Můžu si říct kam bych chtěla na operaci? Mužete mi poradit kde by bylo nejlepší operaci podstoupit? Předem moc děkuji za odpověď. J

Odpověď odborníka:

Milá Jitko, názor Vašeho endokrinologa, že máte na krku "balvany" mě pobavil, ale zároveň s ním souhlasím. Operace je opravdu nutná, a to i v případě, že Vám žláza nepůsobí žádné tělesné potíže. Při operaci nedochází k porušení přímo hlasivek, ale někdy bývá narušen hlasivkový nerv, což působí chrapot. V RUKOU ZKUŠENÉHO OPERATÉRA JE TO ALE MÁLO ČASTÁ KOMPLIKACE. Někdy se při operaci "podaří" odstranit i příštítná tělíska, která těsně přiléhají ke štítné žláze, a po operaci se může objevit snížená hladina vápníku (v důsledku nedostatku hormonu příštítných tělísek). Po operaci se standardně hladina vápníku v krvi kontroluje a případně se nasadí léky k úpravě stavu. Musíte si uvědomit, že operace je pro Vás nezbytná a v případě jejího odkládání je riziko pro Vaše zdraví větší než riziko pooperačních komplikací. Proto se správně ptáte, kde Vám operaci dobře udělají. Bohužel já nepůsobím na Zlínsku a tamní situaci neznám. Více Vám poradí Váš endokrinolog, možná bude vědět víc i praktický lékař. Kdybyste vybírala mezi více pracovišti, pak kromě referencí na konkrétního operatéra můžete zohlednit ještě to, jestli příslušné oddělení používá při operaci přístroj na zjišťování průběhu hlasivkového nervu (tzv. monitoring rekurentu) - to je výhoda. Držím palce.

MUDr. Markéta Macková
MUDr. Markéta Macková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka v Třebíči

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: