Operace štítné žlázy

Dobrý den,již 25 let se léčím se štítnou žlázou,užívám euthyrox 75.Lékař mně před půlrokem řekl,že mám zvážit operaci -levostran.hemithyreodi,že mi může šž ohrožovat srdce.aktivně jsem si dala srdce vyšetřit-v pořádu ,a byla jsem rozhodnutá operaci nepodstupovat.dnes na kontrole již dr nekompromisně hovořil o operaci.mám léta uzly, v roce 12 biopsie a nález v Praze-PL3,2 LL 8,6, vlevo mohutný uzel 5,3ml,nad ním vošt.1,9 nad ním 0,2.....uzavřeno BethesdaII,benigní koloi uzly,lze pokračovat konzervat. Další nález u mého endok.září 14- PL 4,3,LL 6,8,vlevo hyp.uzlík 0,1ml,pod ním navazující nehomogenita 1,7.Lékař mi řekl, že se za tyto 2 roky uzly zvětšily a chce to operaci.dnes mi sono nedělal.prosím o radu, na operaci nechci,mám obavu z poškození hlasivek- jsem učitelka v mš.když operaci odmítnu-je to pro mně velké riziko do budoucna?děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud Vás chtěl endokrinolog odeslat na operaci ne kvůli zvýšené funkci štítné žlázy, ale kvůli uzlům ve štítnici, tak to nebylo kvůli srdíčku, ale strachu z rakoviny štítné žlázy (byť to argumentoval jinak). Z těchto ultrazvukových popisů nelze progresi velikosti uzlů odhadnout. Když uzly rostou, operaci doporučujeme, zejména pokud se jedná o mladé pacienty (vy do této kategorie stále zapadáte). Čím víc předpokládaných let života před Vámi, tím větší pravděpodobnost, že se může některý z uzlů zvrhnout na nádor. Ruku do ohně za to sice asi nikdo nedá, ale poškození hlasivek je v dnešní době velice raritní záležitost, sama jsem se s ní u svých pacientů za svou praxi ještě naštěstí nesetkala. Držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: